S-au trecut in revista investitiile finalizate intreprinse de beneficiar, modernizare ferma vegetala prin achizitie de tractoare, combina, utilaje agricole si achizitia instalatiei moderne de conditionare, uscare, inmagazinare si procesare seminte cu o capacitate de 2.000 tone.
De mentionat sunt: valoarea totala a proiectului, de 5.752.418 lei ( 1.557.233 Euro), valoarea totala eligibila a proiectului, de 4.833.965 lei (1.308.599 Euro), iar valoarea finantarii nerambursabile/fonduri publice, de 2.416.982 lei ( 654.299 Euro).
Rata rentabilitatii capitalului investit ( profit net raportat la valoarea investitiei) este de aproximativ 16%. S-au creat 11 locuri de munca, au crescut capacitatile de stocare, conditionare, tratare si ambalare a produselor agricole si a semintelor precum si gradul de exploatare a terenului agricol.
Beneficiarul exploateaza in jur de 1.000 ha ( suprafata care a crescut constant de la initierea proiectului); achizitia utilajelor performante prin proiectul FEADR a facilitat dezvoltarea echilibrata si durabila a exploatatiei prin obtinerea unor produse de calitate, reducerea consumurilor energetice si a costurilor in general.
Proiectul contribuie la imbunatatirea productiei si marketingului produselor agro-alimentare prin obtinerea unor produse de calitate si cresterea competitivitatii produselor pe piata interna.
Reprezentantul beneficiarului, Dumitru Avadanii, a tinut sa precizeze pentru Stiri Botosani cateva aspecte pe care le considera absolut necesare pentru ca agriculura in judetul nostru sa poata renaste:
-
nevoia de infrastructura – a existat in Liveni un proiect local de modernizare a drumurilor dar din motive de administratie defectuoasa acesta nu a mai fost dezvoltat;
- nevoia de canalizare – o data cu aductiunea de apa potabila, ar fi trebuit implementat si proiectul de canalizare a apei nefolosite, deoarece degeaba ai tras apa, daca nu o poti folosi cum trebuie;
- introducerea motorinei colorate pentru agricultura, ca in alte state, neaccizata si cu pretul in jumatate;
- organizarea de strategii locale si zonale pentru eficientizarea valorii adaugate, prin procesarea locala a materiei prime, prin reactivarea sectorului zootehnic, pentru a produce local carne, lapte, unt, etc.;
- reamenajarea hidrografica a judetului, astfel incat al doilea judet declarat national dupa judetul Tulcea, cu posibilitati piscicole, apa sa fie stocata si pe timpul iernii, de unde sa se poata face amenajari pentru irigatii.
- reanalizarea sistemului de irigatii Stanca- Ripiceni- Crasnaleuca, de aprox. 13.000 ha;
- crearea de pepiniere pentru cresterea puietului de peste, pentru a fi introdus in acumularea de la Prut, ar relansa sectorul piscicol;
- replantarea terenurilor care aluneca, care nu se pot nici macar pasuna sau ara, lucru care ar avea un impact important in microclimatul judetului, cu ajutorul atutoritatilor indrituite;
Proiectul FODGARD Liveni a fost selectat al treilea pe tara, pentru corectitudinea realizarii, a fezabilitatii, lucru care nu ar fi avut sansa de reusita fara consultanta specialistilor de la Camera Agricola Botosani.
Asteptarile noastre, ale fermierilor, pe termen mediu, se indreapta care nivelul central, adminsitrativ, in a nu permite ca in judet sa se implementeze proiecte fara o baza reala, fara o strategie pentru dezvoltarea armonioasa a judetului, a regiunii. Un plan punctual ar pune intr-o directie buna resursele de care dispunem, pentru ca altfel nu se vor pune in valoare.