Potrivit noii legi a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare în 2010, această discrepanţă va fi eliminată. Pensie la 65 de aniVârsta de pensionare a femeilor va trebui să crească până în 2014 de la 60 la 65 de ani, urmând ca, în 2030, vârsta de pensionare a femeilor să fie egală cu cea a bărbaţilor.
Noua lege a pensiilor îşi propune să respecte condiţiile acordului cu FMI şi Banca Mondială pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii în următorii ani. Această soluţie este corectă, pentru că în acest moment se creează o discriminare între femei şi bărbaţi: femeile primesc aceeaşi pensie ca şi bărbaţii, deşi contribuie mai puţin la sistemul public de pensii“, a spus consilierul de stat pentru muncă şi protecţie socială. Şeitan a adăugat că, începând din 2010, odată cu introducerea noii legi, pensiile nu vor mai fi indexate în funcţie de salariul mediu pe economie, ci anual, în funcţie de inflaţie.
Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii după care se va reduce, până în 2050, la 6,2% din PIB.
În prezent, vârsta standard de pensionare este de 60 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi, pornindu-se de la 58 de ani şi şapte luni pentru femei şi de la 63 de ani şi şapte luni pentru bărbaţi. Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi este de 12 ani şi două luni, iar cel maxim este de 27 de ani şi două luni pentru femei şi 32 de ani pentru bărbaţi.