- Scopul principal al acestui proiect
Imbunatatirea luptei impotriva coruptieieste de a le oferi cetatenilor si functionarilor publici instrumente cu care sa lupte impotriva coruptiei.
- Cum apreciati coruptia in Romania?
- Personal, nu am nicio parere asupra acestui lucru, dar la inceputul proiectului nostru, acum doi ani, am ales dintr-o lunga lista de institutii publice romanesti, cinci institutii a caror activitate am evaluat-o. Institutiile pe care le-am analizat au fost, printre altele: Inspectia Muncii, Protectia Consumatorului, Garda Financiara si ANAF. Nu am gasit prezente alte fenomene de coruptie. Am gasit suprapuneri de atributii sau un nivel de salarizare scazut, acestea au fost constatarile noastre. Alta problema pe care am descoperit-o a fost de exemplu faptul ca nu existau destui bani pentru combustibili pentru autoturismele institutiilor respective.
- Si totusi, in Romania coruptie exista. Nu cumva este ascunsa, daca nu ati gasit-o?
- Nu cred. Este o problema care tine de atitudini si mentalitati, pentru ca e nevoie de timp ca aceste mentalitati sa ajunga sa se schimbe si trebuie sa se schimbe si legislatia.
- De ce ati ales Romania pentru acest proiect, si nu alta tara?
- Nu noi am facut aceasta alegere, ci Comisia Europeana ce desfasura acest proiect de infratire institutionala. Noi ne-am oferit sa fim parteneri pentru ca ne interesa subiectul, la invitatia Uniunii Europene.
- Cati romani au beneficiat de campania de informare anticoruptie, desfasurata prin acest proiect?
- Foarte multi. Sute de functionari publici si sute de persoane prin seminariile si cursurile de pregatire pe care le-am organizat. Si, desigur, cetateni, pentru ca avem acest instrument de lucru, Pasaportul
anticoruptie.