Evoluție neașteptat de bună a Alexiei. M-a strâns de mână. Este absolut extraordinar”

Alexia Tudose, adolescenta de 15 ani căreia i-au fost replantate mâinile, are şanse la o viaţă normală. Evoluţia sa este neaşteptat de bună. Fata a fost victima unui grav accident petrecut în Iași.

Alexia Tudose şi-a mişcat degetele mâinii drepte şi evoluţia sa, după replantarea braţelor, este neaşteptat de bună, spun medicii.

Adolescenta de 15 ani care a ajuns vineri noaptea, 16 decembrie, în stare deosebit de gravă la Iaşi după accidentul de la Pașcani, are şanse la o viaţă normală. Specialiştii arată că 85% din funcţionalitatea celor două braţe amputate a fost restabilită. 

„Am rugat-o să-mi arate ce poate face cu mâna și deja fetița mișcă degetele, m-a strâns de mână. Este absolut extraordinar!”, subliniază Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului de Copii. 

Medicul a explicat că replantarea unor segmente mari amputate de membre în cazul acesta două membre superioare este posibilă doar în condițiile în care se efectuează în mod continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timpul intervenției chirurgicale în sala de operație. Fără aceste manevre de Terapie Intensivă de ajutor, nu poate fi realizată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune, scrie Adevărul.

Zece medici și 14 asistente, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au stat în sala de operație 20 de ore, pentru a-i salva viața Alexiei.

„Aș vrea să îi îmbrățișez pe fiecare în parte, toți care au fost acolo. N-am cuvinte. Sunt îngerii tuturor, a tuturor copiilor noștri, pentru că asemenea oameni ne fac pe noi să trăim. Doamnei doctor se merită să i se facă o statuie”, spune Florin Tudose, tatăl Alexiei. 

Fata va avea nevoie și de alte intervenții chirurgicale, adaugă specialiștii. „Continuăm intervențiile de reconstrucție. Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție, pentru a nu prelungi mai mult o intervenție care și așa a fost destul de laborioasă”, subliniază Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului de Copii.

Este, de asemenea, nevoie de sânge, dar și de plasmă. Până acum, au fost folosite 36 de unități de plasmă, pentru ca funcțiile vitale să fie menținute în parametri normali.

Prima deplasare a Alexiei

Alexia Tudose, o fată de 15 ani din Botoșani, membră a ansamblului folcloric „Flori de măr” din Botoșani, a fost rănită în accidentul de autocar din noaptea de vineri spre sâmbătă, 16/17 decembrie 2022, în municipiul Paşcani, judeţul Iaşi.

Autocarul, cu 35 de persoane la bord, în care se aflau membrii ansamblului folcloric ce mergeau la un festival în Slobozia, s-a răsturnat într-o curbă, iar 25 de persoane au fost transportate la spital. Dintre victime, 15 sunt adolescenţi. Printre ei se afla şi Alexia care îşi pierduse, în acel moment, ambele braţe: unul era amputat, iar celălalt - devascularizat. Fratele ei, aflat și el în autocar, a reușit să-și susțină sora și să fie de ajutor până la sosirea Ambulanței - asigurând astfel șansele de reușită a intervenției chirurgicale.

Aceasta era prima deplasare a Alexiei Tudose cu ansamblul folcloric. 

„Foarte bine dansa, îmi era dragă şi am acceptat să meargă pentru că a prins foarte repede şi dansa foarte bine. Suntem toţi în stare de şoc, ne rugăm să fie bine”, subliniază Laura Rusu, coordonator ansamblul „Flori de măr“ din Botoşani

Datele preliminare arată că şoferul conducea cu viteză mai mare decât ar fi trebuit pe un drum umed şi acoperit de ceaţă. Şoferul, în vârstă de 62 de ani, a scăpat fără răni grave şi este anchetat acum de poliţiştii. Ansamblul „Flori de măr“ din Botoşani era cunoscut în toată ţara.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...

Mihaela Arhip: ”Aprindem candela ca să îngenunchem noi în faţa luminii ei, nu ca să-i îngenunchem pe alţii” (Foto)

astăzi, 11:30

Pe cei care încă mai cred că sensibilitatea este un defect, îi rog să treacă la pas printre oamenii despre care am scris, printre necunoscuţii despre care, poate, voi scrie, printre O...

Serviciile Secrete americane avertizează Casa Albă: Dorința Ucrainei va provoca represalii puternice ale lui Putin

astăzi, 10:50

Războiul condus de către liderul de la Kremlin trece prin momente critice, mai ales de când trupele Kievului au pătruns în regiunea rusă Kursk. Acum, Serviciile Secrete americane au...