Eveniment astronomic rar: Super Luna albastra sangerie din 31 ianuarie

Un eveniment astronomic rar se va produce pe 31 ianuarie, cand o eclipsa lunara totala va coincide cu Luna "albastra". In acea noapte, satelitul natural al Pamantului se va afla pe orbita sa la cea mai mica distanta fata de Terra si va determina aparitia unui fenomen denumit de astronomi "Super Luna albastra sangerie", informeaza AFP.

In cazul in care conditiile meteo vor fi favorabile, Luna va oferi pamantenilor un spectacol fascinant, miercuri.

"Vom putea sa vedem, in timpul eclipsei, reflexiile pe suprafata lunara ale tuturor rasariturilor si apusurilor de Soare de pe Terra", a explicat Sarah Noble, cercetatoare la NASA.

Acest fenomen rezulta dintr-o "aliniere rara a acestor trei cicluri astronomice", a subliniat Jason Aufdenberg, profesor de astronomie la Universitatea de aeronautica Embry-Riddle din Florida.

Expresia "Luna albastra" desemneaza cea de-a doua Luna plina de pe parcursul unei luni calendaristice, un fenomen ce are loc, in medie, la fiecare doi ani si jumatate.

Eclipsa lunara se va produce la doar 27 de ore dupa ce Luna isi va fi atins punctul ei orbital cel mai apropiat in raport cu Terra, denumit perigeu, producand o "Super Luna", au explicat astronomii americani.

Luna se afla la o distanta medie de 384.400 de kilometri fata de Terra si va fi pe 31 ianuarie la 359.000 de kilometri departare de planeta noastra, foarte aproape de perigeu (356.410 kilometri). La apogeu, orbita lunara atinge 406.000 de kilometri.

"Avem multe Super Luni si eclipse lunare, insa aceste doua fenomene nu coincid prea des cu o Luna albastra", a precizat Jason Aufdenberg.

Un eveniment similar s-a petrecut pentru ultima data pe 30 decembrie 1982 si a fost vizibil din Europa, Africa si vestul Asiei.

Luna sangerie

In America de Nord, acest fenomen a fost vizibil ultima data in urma cu 152 de ani, pe 31 martie 1866. Inainte de acea data, fenomenul se mai produsese pe 31 mai 1341, potrivit inregistrarilor istorice.

O astfel de eclipsa - cand Luna trece in conul de umbra produs de Terra - este de asemenea denumita "Luna sangerie", deoarece astrul nu devine complet negru, pentru ca o parte din lumina Soarelui, reflectata de atmosfera terestra, atinge indirect suprafata lunara.

Unele dintre razele solare sunt de asemenea reflectate, fapt ce produce o reflexie rosiatica pe Luna. Acest fenomen se produce atunci cand Luna se afla la perigeul ei orbital.

Cand se afla la extremele sale orbitale, Luna plina poate sa apara cu 14% mai mare si cu 30% mai stralucitoare la perigeu in comparatie cu situatiile in care se afla la apogeu.

"Super Luna albastra sangerie" va putea fi observata pe 31 ianuarie doar in Asia, Oceanul Pacific, Rusia, vestul Americii de Nord si partial in estul american.

Pe coasta de est a Statelor Unite, Luna va incepe sa intre in umbra Pamantului miercuri, la ora 05:51 (10:51 GMT), a precizat NASA.

Luna pare uneori cu adevarat albastra

Partea cea mai intunecata a eclipsei, cu tente rosiatice, va fi vizibila in estul american incepand de la ora 06:48 (11:48 GMT), cu mai putin de o jumatate de ora inainte de rasaritul Soarelui.

Insa observatorii din vestul Statelor Unite si Canadei, unde la acea ora va fi inca noapte, vor fi cel mai bine plasati pentru a observa eclipsa pe intreaga durata a acesteia - o ora si 16 minute.

In California, de exemplu, fenomenul va incepe la ora 03:48 si eclipsa totala va fi inregistrata la 04:51. Cea mai buna perioada de observare va fi cuprinsa intre 05:00 si 06:00, faza de eclipsa completa urmand sa se termine la 06:05, potrivit NASA, care va difuza un streaming video dedicat acestui fenomen pe site-ul sau oficial (http://www.nasa.gov).

Urmatoarea "Super Luna albastra sangerie" se va produce pe 31 ianuarie 2037.

Insa astronomii asteapta cu nerabdare eclipsa lunara totala de pe 21 ianuarie 2019, care se va produce spre miezul noptii pe coasta estica americana si va fi vizibila de pe tot teritoriul Statelor Unite.

Pe parcursul unui an, pot sa se produca cel mult patru eclipse solare si trei eclipse lunare.

Folosirea expresiei "Luna albastra" ca referinta pentru acest eveniment astronomic "a rezultat dintr-o eroare aparuta in paginile publicatiei Sky and Telescope din 1946", a explicat Kelly Beatty, un editor al acestei reviste specializate americane.

"Expresia a facut apoi ocolul lumii", cauzand o veritabila fascinatie in randul publicului, iar numele ei a fost dat unui cocktail si unui sortiment de bere foarte bine vandut in Statele Unite.

Inainte de acel an, expresia din limba engleza "once in a blue Moon" descria un eveniment extrem de rar, a precizat acelasi expert american.

Dar, a adaugat el, in cazuri rare, Luna devine cu adevarat albastra atunci cand eruptii vulcanice, incendii de padure si furtuni de praf proiecteaza particule fine in atmosfera terestra. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...