Europa pregateste guvernul federal

Europa pregateste guvernul federal
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luni ca, daca guvernele din zona euro nu adopta politici si masuri adecvate, acestea ar trebui sa poata fi hotarate de o entitate centrala, spre exemplu de un guvern federal al uniunii monetare.

"Cred ca, intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal", a afirmat Trichet intr-o conferinta de presa, citat de Reuters.

El a adaugat ca sectorul financar al trebui decuplat de riscul datoriilor de stat din zona euro, propulsat semnificativ de criza.

Trichet a aratat ca statele din zona euro trebuie sa implementeze "imediat" consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara aprobata in iulie, odata cu al doilea acord de interventie financiara internationala pentru Grecia.

Oficialul a spus ca guvernele au progresat doar pana la jumatate cu reformele necesare pentru consolidarea sectorului financiar fragil si a cerut un model de guvernare mai puternic in zona euro, care sa includa, poate, o autoritate centrala capabila sa anuleze sau sa modifice deciziile luate de tari daca acestea nu se incadreaza in reglementarile bugetare.

"Este clar ca avem nevoie absoluta si totala ca toate deciziile sa fie implementate imediat ce au fost luate de diferitii sefi de stat si de guvern", a afirmat Trichet.

Mandatul lui Trichet la conducerea BCE se va incheia in luna noiembrie, functia urmand sa fie preluata de catre Mario Draghi, in prezent guvernator al Bancii Italiei, arata bloombiz.ro.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
104

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
106

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
153

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...