Esti la curent cu modificarile privind salarizarea personalului bugetar?

Anul 2010 aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte salarizarea personalului bugetar, în sensul că nu vor mai exista prime, sporuri sau indemnizaţii speciale, toate urmând să fie incluse în salariul de bază.

În plus, drepturile salariale se vor stabili doar prin legi sau ordonanţe de guvern, fără să se mai ia în calcul şi prevederile contractului colectiv de muncă. În general, salariile vor avea acelaşi cuantum ca şi până la finalul anului 2009, iar despre majorări salariale se va putea vorbi doar în cazul celor ce încasează mai puţin de 700 de lei pe lună.

Personalul autorităţilor şi instituţiile publice din sectorul bugetar va fi reîncadrat corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009.

Proiectul de act normativ prevede ca reîncadrarea personalului ale cărui grade sau trepte profesionale au fost eliminate să se face la gradul sau treapta profesională imediat următoare celei eliminate, iar salarizarea se va face cu menţinerea salariilor avute la 31 decembrie 2009.

De asemenea, personalul care ocupă funcţii de conducere va fi reîncadrat pe unul din cele două grade, respectiv, în cazul funcţionarilor publici, pe una din cele două trepte.

Începând cu luna ianuarie 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi păstrează salariul, solda sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare brută avută la această dată, fără a fi afectate de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009.

Astfel, la salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare corespunzătoare funcţiilor avute la data de 31 decembrie 2009 se adaugă cuantumul sporurilor şi indemnizaţiilor care se introduc în acesta/acestea.

Potrivit proiectului de act normativ, în salariile de bază ale funcţiilor de execuţie şi ale funcţiilor de conducere este cuprins în toate cazurile sporul de vechime în muncă, în cuantumul avut în luna decembrie. În situaţia în care în cursul anului personalul de conducere şi execuţie îndeplineşte condiţiile pentru trecerea într-o altă tranşă de vechime se acordă gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime prin aplicarea procentului la salariul de bază avut în luna decembrie 2009.


Indemnizaţiile, incluse în salariul de bază

Salariul de merit se include în salariul de bază al persoanelor care au beneficiat de acest drept în luna decembrie 2009 pe o perioadă de cel mult un an de la data stabilirii acestuia în anul 2009. Începând cu anul 2010 acest drept nu se mai stabileşte.

În toate cazurile, în salariul de bază al funcţiilor de conducere este inclusă indemnizaţia de conducere.

În ceea ce priveşte reîncadrarea personalului didactic din învăţământ, la data de 1 ianuarie 2010, aceasta se va face luând în calcul salariile de bază la data de 31 decembrie 2009.

În toate cazurile în care drepturile salariale sunt mai mici decât cele stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului pentru funcţia respectivă pentru luna decembrie 2009, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu, care să compenseze diferenţa, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Această sumă se include în salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare, după caz, dar nu este luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială care se stabilesc în funcţie de acestea.

Potrivit proiectului, în anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare se va face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/ lună şi fără ca în mod cumulat cu sporurile şi indemnizaţiile acordate să fie depăşită această valoare.

În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele legii.

Personalul bugetar trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter permanent, la reîntoarcerea în ţară în anul 2010 va fi reîncadrat la nivelul de salarizare în plată pentru funcţii similare.

În sistemul de salarizare al personalului din sectorul bugetar, drepturile salariale sunt stabilite doar prin lege sau, în cazurile în care legea prevede în mod expres, prin hotărâri ale Guvernului.


Contractele colective de muncă nu vor mai fi luate în calcul

De asemenea, proiectul mai prevede că la stabilirea salariilor personalului bugetar nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de muncă sau alte acte, decât legi sau hotărâri ale Guvernului.

Personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii îşi păstrează în anul 2010 salariul de bază şi alte drepturi de natură salarială avute în luna decembrie 2009, cu respectarea prevederilor din prezenta hotărâre de Guvern.

Personalul din autorităţile şi instituţiile publice care, în baza Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, au fost supuse reorganizării prin schimbarea regimului de finanţare din instituţii finanţate integral din venituri proprii în instituţii finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat va fi reîncadrat pe noile funcţii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuţiilor, responsabilităţilor şi competenţelor specifice postului, prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare.

Drepturile salariale aferente fiecărei categorii de funcţii urmează a fi stabilite strict cu respectarea cadrului legal aplicabil în luna decembrie 2009 funcţiilor similare din instituţia sau autoritatea în subordinea/structura căreia se reorganizează instituţiile şi autorităţile prevăzute în lege.

 


(Ziarul Lumina)

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nesimțire fără margini la stat: Primă de 100.000 de euro la pensionare pentru un director!

astăzi, 09:00

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro, transmite ministrul Mediului, Mircea Fechet. Fechet a atras atenția și asupra bonusurilor ur...

”Progrese decisive” pentru Barajul de la Vârfu Câmpului, la Ministerul Mediului! (Foto)

astăzi, 08:50

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, întâlnire care a avut pe agendă un pu...

Deplasări de tehnică militară şi personal pe teritoriul României pentru participarea la un exerciţiu – Ordin și la Botoșani

astăzi, 08:24

Principalele rute de deplasare vor fi Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan. ”În vederea participării la exerciţiul mult...