Este sau nu corect ca medicii de la stat sa poata fi cercetati penal si condamnati pentru luare de mita?

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit recent ca medicii din spitalele de stat sunt considerati functionari publici, astfel ca acestia trebuie sa raspunda penal pentru infractiunea de luare de mita. Insa este corect ca medicii sa fie cercetati si condamnati pentru "atentiile" solicitate si primite de la pacienti?

Decizia ICCJ nr. 26/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 13 ianuarie 2015, a fost luata intr-o cauza in care un medic chirurg a cerut si primit bani de la apropiatii unui pacient inainte de a-l opera, scrie Avocatnet-ro.

Dupa ce medicul a fost cercetat si condamnat la inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, acesta a facut apel. Apoi, Curtea de Apel Targu Mures s-a adresat ICCJ pentru a se lamuri daca un medic angajat intr-un spital de stat -- trimis in judecata pentru luare de mita -- poate fi considerat functionar public.

Decizia ICCJ de a considera medicii din spitalele de stat ca fiind functionari publici a provocat anumite controverse, avand in vedere ca legea stabilea deja ca acest lucru contravine naturii profesiei de medic si obligatiilor fundamentale ale acestuia fata de pacientul sau.

Argumente PRO:

1. Lipsa raspunderii penale pentru luarea de mita nu poate fi justificata de caracterul liberal al profesiei de medic, asa cum au considerat judecatorii ICCJ, atunci cand acesta conditioneaza actul medical la care este obligat din punct de vedere profesional, moral si legal, de bani sau foloase necuvenite pe care le cere, primeste sau accepta. Pacientii nu pot fi lasati neprotejati de legea penala, avand in vedere importanta serviciului public de sanatate.
2. Medicii trebuie sa-si faca profesia fara sa ceara alte "recompense", pentru aceasta activitate, in afara de salariile si bonusurile pe care deja le primesc de la angajatori in baza contractului de munca. Serviciile medicale de care au parte pacientii in sistemul public nu trebuie sa fie influentate in niciun fel de posibilitatile financiare ale acestora.

Argumente CONTRA:

1. Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca, avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, acesta nu este functionar public si nici nu poate sa fie asimilat acestei categorii de persoane. Independenta medicilor in realizarea actelor profesionale trebuie protejata, sustine Colegiul Medicilor, altfel acestia vor avea un motiv serios in plus de a pleca in strainatate.
2. In tarile Uniunii Europene, profesia de medic este legiferata ca fiind liberala, sustin si deputatii din Comisia pentru sanatate si familie. Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, acestia nu pot fi considerati functionari publici, pentru ca o astfel de echivalare diminueaza prestigiul profesiei si relatia apropiata de pacient.

Voi ce credeti: Este sau nu corect ca medicii de la stat sa fie considerati functionari publici si sa poata fi cercetati penal si condamnati pentru luare de mita?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...

Accident grav într-o comună din Botoșani, patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 09:08

Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă dimineață, în localitatea Blândești. &...

Cetățenii de pretutindeni sunt așteptați la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, care este programul hramului!

astăzi, 08:41

Anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, și sfintele moaște ale Sfântulu...