Este oficial: Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă

Este oficial: Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă

Începând din 2021, angajatorul va putea acorda salariaţilor care lucrează de acasă cel mult 400 lei în fiecare lună ca să-şi plătească facturile la utilităţi. Sumele nu sunt impozabile şi pot fi alocate fără documente justificative din partea beneficiarilor.

Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă, aşa cum prevede legea Legea 296/2020 care a fost publicată în Monitorul Oficial. Salariaţii care muncesc în regim de telemuncă vor putea primi cel mult 400 de lei de la angajatori pentru a-şi plăti facturile la utilităţi, notează Economica.net.

Dacă lucrezi de acasă, angajatorul îţi poate acorda 400 de lei lunar pentru a-ţi plăti facturile la utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc.), pentru locul în care lucrezi. De banii aceştia îţi poţi cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru, conform legii.

Firmele vor putea oferi telesariaţilor aceşti bani fără documente justificative din partea beneficiarilor.

Sumele acordate nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, prevede Legea 296/2020, publicată în Monitorul Oficial la 21 decembrie.

Punctul 8 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 25 din Codul Fiscal, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu următorul cuprins:

(2¹) Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariații care desfășoară activitatea în acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

Punctul 40 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 76 din Codul Fiscal, alineatul (4), după litera v) se introduce litera w), cu următorul cuprins:

Art. 76 din Codul Fiscal: definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor

(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Punctul 104 din Legea 296/2020 spune că la articolul 142 din Codul Fiscal, după litera v) se introduce litera w), cu următorul cuprins:

Art. 142 din Codul Fiscal – venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale:

w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și echipamente de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Prevederile enumerate mai sus de Economica.net se aplică începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării Legii nr. 296 din 2020 în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că salariații vor putea cere aceste deconturi chiar din luna ianuarie 2021.

 

Spune-ne opinia ta