Era hard discului apune, viitorul aparţine SSD-urilor

Hard discurile, care echipează în prezent majoritatea PC-urilor, vor dispărea în viitorul apropiat din peisaj, iar locul acestora va fi luat de SSD-uri (solid state disk), dispozitive folosite până nu demult, exclusiv, de armata americană şi NASA.

Hard discul clasic cu platan şi braţ în mişcare a fost introdus la mijlocul anilor ’50 de compania IBM. După mai bine de jumătate de secol, acesta se pregăteşte să predea ştafeta unei noi tehnologii, solid state disk sau SSD.

SSD-urile spre deosebire de hard discuri nu folosesc piese în mişcare, astfel nu mai pot apărea defecte mecanice, sunt mult mai rapide, consumă mai puţină energie, sunt silenţioase, timpul de căutare a datelor (seek time) este constant şi performanţele nu scad dacă hardul este plin. Orice PC dotat cu un astfel de dispozitiv porneşte mult mai repede.

Cu un SSD, se elimină orice urmă de limitare de performanţe a sistemului, generată de cele mai multe ori de hard-disc. SSD-urile au, de asemenea, o uzură foarte mică şi o rezistenţă mare la şoc, vibraţii şi temperatură. Acestea pot funcţiona până la - 70° C.

SSD-urile, încă prea scumpe

Principalul dezavantaj al SSD- urilor îl reprezintă costul ridicat al acestora. Un SSD cu o capacitate de 512 GB costă în prezent aproximativ 5.800 de lei, în timp ce un model de 40 de GB costă în jur de 400 de lei.

Compania Kingstone Technology investeşte cel mai mult în această tehnologie, iar recent a lansat cea de a doua generaţie de dispozitive de tip SSD, Kingston SSDNow V+. Noul SSD este compatibil cu tehnologia TRIM din sistemul de operare Windows 7 şi  vine în capacităţi de până la 512 GB. În ţara noastră se mai găsesc SSD-uri de la Intel, Transcend, Corsair, Silicon Power, A-Data etc.

 

Capital.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru de la afumătoarea din curte, au fost chemați pompierii!

astăzi, 08:12

A pus preparatele din carne la afumat, dar a lăsat focul nesupravegheat. În lipsa lui, grăsimea scursură s-a aprins. Un vecin a observat flăcările și a dat alarma. Evenimentul a avut lo...

Calendar ortodox, 22 decembrie: Sf. Ier. Petru Movilă, Mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia (Zi aliturgică)

astăzi, 08:00

Acest sfânt ierarh, Petru Movilă (†1646), de neam român, s-a născut la Suceava în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, mai târziu domnitor în Muntenia şi Mo...

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului!

Saturday, 21 December 2024

După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federo...