Epidemia a transformat societatea: românii au devenit mai solidari și mai buni

Epidemia a transformat societatea: românii au devenit mai solidari și mai buni

Șapte din 10 români cred că epidemia nu va dispărea prea curând și că prăbușirea economiei reprezintă un pericol mai mare (decât epidemia în sine), arată datele unui sondaj făcut de IRSOP în perioada 22-25 aprilie.

Potrivit sondajului, Statul în ansamblu este perceput ca slab de către cei mai mulți români (75%), prin stat înțelegându-se instituțiile statului.

Când încrederea în instituții e mică, oamenii sunt mai puțin dispuși să aplice riguros recomandările de disciplină sanitară în perioada de relaxare.

Oamenii cred în proporție de 41% că, datorită vremurilor prin care trecem, românii au devenit mai solidari. Un trend real spre mai multă solidaritate interumană ar putea avea o valoare inestimabilă pentru progresul României.

Pe de altă parte, deși istoricii cred că epidemiile apropie oamenii între ei, datele noastre nu constată o creștere importantă a tendinței colective spre altruism. Numai 27% au impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă. Poate au devenit, dar dovezile de altruism sunt probabil insuficient popularizate.

Teama si deprimarea persistă la mai mult de jumătate din populație (52%). Când se prelungește, teama devine ea însăși un risc de sănătate.

Peste 70% din români cred că epidemia nu dispare, ci rămâne cu noi. Înseamnă că oamenii vor trăi cu teama că faza acută se poate întoarce oricând, mai arată datele IRSOP.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
236

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
111

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
51

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...