Emisiunile culturale ar putea fi obligatorii in grila tv

Emisiunile culturale ar putea fi obligatorii in grila tv
Proiectul de lege care impune introducerea emisiunilor culturale in grila de programe a televiziunilor va fi votat pana la sfarsitul lunii iunie, a declarat initiatorul sau, deputatul de Salaj Mirel Talos.

Televiziunile generaliste vor trebui sa emita programe cu continut cultural timp de 120 de minute pe saptamana, iar cele de stiri, 30 de minute, informeaza Adevarul.

Deputatul Mirel Talos spune ca proiectul sau a trecut de Camera Deputatilor, de Comisia pentru Cultura din Senat si este pe lista de asteptare la plenul Senatului.

"Ar trebui sa fie votata legea pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, adica pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa aceea, canalele TV au la dispozitie sase luni s-o puna in aplicare. Au nevoie de un spatiu de pregatire, multe nu au persoane care sa se ocupe de acest domeniu", afirma Mirel Talos.

Deputatul spune ca absenta culturii de pe micile ecrane din Romania l-a determinat sa vina cu un astfel de proiect.

"Consumul de cultura a scazut in general la nivelul intregii societati. Nu se mai consuma cultura pentru ca televiziunile, care sunt principalul furnizor de servicii de timp liber pentru cetateni au scos-o complet din grile si au inlocuit-o cu un divertisment de prost gust", declara el.

"Cred ca gustul public se educa, cred ca suntem extrem de maleabili si cerem ce ni se ofera. Ceea ce publicul asteapta este pe masura a ceea ce i se ofera. Daca nu-i dai stirile de tabloid si te muti in alta zona, publicul vine dupa tine", precizeaza deputatul.

Consiliul National al Audiovizualului considera ca proiectul de lege nu incalca libertatea editoriala, spune Mirel Talos.

"In documentele pe care posturile TV le-au depus cand si-au obtinut licenta, si-au asumat obligatii culturale. Intre timp le-au eliminat. Eu nu impun, eu doar le reamintesc ce si-au asumat. Si le reamintesc ca au obtinut licenta fara costuri. Statul poate sa ceara, in contrapartida, aceste minimale obligatii", mai afirma deputatul.

"Timpul pe care il cerem e foarte mic, nu va avea un impact economic negativ semnificativ. O televiziune nu este o fabrica de pantofi. Are impact public asupra infrastructurii umane. Nu pot fi tratate la fel", isi sustine Talos pozitia.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
331

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
493

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
935

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...