Canotajul pe mare, ce va fi o nouă disciplină olimpică, a fost lansat oficial în România în cadrul unui eveniment derulat pe Plaja REYNA din Mamaia, în prezența Elisabetei Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj, și a canotorilor români, printre care campioana olimpică din Botoșani, Simona Radiș.
Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj, a fost gazda evenimentului intitulat ÎMPREUNĂ FACEM VALURI, acompaniată de sportivii din Lotul Olimpic de Canotaj al României, care ne-au reprezentat cu succes țara la JO de la Tokyo, printre care Simona Radiș (medaliată cu aur în proba de dublu vâsle feminin W2x) și Ștefan Constantin Berariu (medaliat cu argint în proba de patru rame masculin (M4-).
„Ceea ce îmi doresc de la această nouă disciplină – canotaj pe mare – este să ne dezvoltăm frumos. Să arătăm că se poate face performanță și în această ramură a canotajului. Este o disciplină care va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice. Anul trecut, spre exemplu, România a obținut o medalie de bronz la 2020 European Coastal Challenge prin echipajul de 4x+M, compus din Agafiței Vasile, Carpea Cosmin, Mihălescu Costel, Cojocaru Cristian și cârmaci Ștefan Florin. așa că viitorul canotajului pe mare sună frumos. Le mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi la eveniment pentru susținere. Plajei Reyna din Mamaia pentru găzduire și Federației Române de Yachting alături de care am organizat evenimentul. Mulțumim oficialităților din Constanța pentru susținere și tuturor partenerilor Federației Române de Canotaj pentru că ne sunt întotdeauna alături”, a declarat Elsiabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj.
Canotajul de coastă reprezintă versiunea extremă, partea plină de aventură a canotajului. Se practică pe mare și este o ramură a canotajului foarte populară în țări precum Italia, Franța sau Marea Britanie. Ambarcațiunile cu ajutorul cărora se practică canotajul de coastă sunt mai robuste și mai stabile decât cele pentru canotajul clasic.
Sursa: ct100.ro