Eliberarea buletinelor de identitate electronice, programata pentru 1 iulie, s-ar putea amana

Eliberarea buletinelor de identitate electronice, programata pentru 1 iulie, s-ar putea amana
Toate cartile de identitate se vor preschimba cu unele electronice, intregul procesul urmand sa dureze trei ani. Masura urma sa se aplice din 1 iulie, insa Ministerul Afacerilor Interne a anuntat recent ca procesul de eliberare a noilor documente de identitate ar putea fi amanat, intrucat Parlamentul nu a adoptat inca aceste schimbari.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.
 
Conform actului normativ, incepand cu 1 iulie 2013 se vor elibera carti electronice de identitate, acestea devenind unul dintre documentele de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene.
 
Desi in vigoare de jumatate de an, pentru a avea efecte pe termen nedefinit, OUG nr. 82/2012 trebuie, potrivit normelor de tehnica legislativa, sa fie aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei. In acest context, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 82/2012 a fost aprobat de Senat, prima camera sesizata, in luna februarie 2013, iar in momentul de fata se afla se afla in dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.
 
Avand in vedere stadiul in care se afla documentul, adica inca neadoptat de forul decizional - Camera Deputatilor, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a dat recent publicitatii un document de presa in care anunta ca exista posibilitatea ca noile buletine de identitate sa nu mai fie eliberate incepand din 1 iulie.
 
Concret, conform comunicatului, comisiile de specialitate au adus o serie de amendamente proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 82/2012, amendamente ce vizeaza inclusiv modificarea normelor referitoare la termene. Este vorba despre termenul privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate, precum si termenul de punere in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate.
 
De asemenea, potrivit sursei citate, amendamentele vizeaza si procedura preschimbarii a actelor de identitate aflate in circulatie, prevazuta de OUG nr. 82/2012.
 
"In aceste conditii, Directia pentru Evidenta Persoanelor Administrarea Bazelor de Date va face informarile publice referitoare la momentul punerii in circulatie a cartilor de identitate electronice dupa adoptarea formei finale a actului normativ respectiv", anunta institutia, conform avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
95

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
101

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
148

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...