Elevii și studenții beneficiază de reduceri la călătoriile cu transportul în comun, auto și feroviar. Iată în ce condiții se vor acorda

Elevii si studentii beneficiaza de reduceri la calatoriile cu transportul in comun, auto si feroviar, se precizeaza in legislatia in vigoare. Totusi, modul de acordare a acestor reduceri nu este detaliat clar, astfel ca Ministerul Transporturilor a lansat recent in dezbatere publica un proiect de act normativ in acest sens.

Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale reglementeaza facilitatile la transportul elevilor si studentilor dupa cum urmeaza:

-elevii din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic;
-in timpul anului universitar, studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, feroviar si naval. Studentii orfani sau proveniti din casele de copii beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Cheltuielile aferente facilitatilor acordate elevilor si studentilor privind transportul pe calea ferata si cu metroul se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, se mentioneaza in acelasi act normativ.

De asemenea, prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 153/2011, au fost redefinite din 11 decembrie 2011 rangurile de tren din tren persoane, accelerat, rapid si intercity, in tren regio, interregio si intercity.

Avand in vedere aceste modificari, precum si faptul ca in legea educatiei nu se precizeaza in mod clar rangul de tren si clasa la care se acorda reducerea si durata anului scolar, Ministerul Transporturilor a lansat recent in dezbatere publica un proiect de hotarare privind acordarea facilitatilor pentru elevi si studenti privind transportul pe calea ferata si cu metroul, care face precizari specifice referitoare la calatoria elevilor si studentilor pe calea ferata.

Reduceri de 50% la calatoriile cu trenurile regio si interegio, clasa a Il-a

In documentul aflat in dezbatere publica sunt detaliate urmatoarele:

-rangul de tren si clasa la care se acorda reducere la transport,
-numarul de calatorii si perioada in care elevii si studentii beneficiaza de reducerea de 50% la transportul pe calea ferata,
-cine deconteaza contravaloarea calatoriilor efectuate de catre elevi si studenti.

Conform proiectului de hotarare, elevii din invatamantul obligatoriu profesional si liceal urmeaza sa beneficieze de tarif redus cu 50% pentru transportul cu trenul si cu metroul pe tot parcursul anului calendaristic. De asemenea, si studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, ar putea beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul cu trenul si cu metroul, in timpul anului universitar.

Dispozitiile propuse de Ministerul Transporturilor stabilesc ca operatorii de transport feroviar de calatori urmeaza sa elibereze, contra cost, elevilor si studentilor legitimatii de calatorie cu reducere de 50% din tariful trenurilor regio clasa a II-a, avand mentiunea "Elev"/"Student".

Totodata, studentii ar putea beneficia si de 24 de calatorii simple pe anul universitar, cu reducere de 50% din tariful trenurilor interregio, clasa a II-a.

Documentul mai stabileste ca pentru transportul pe calea ferata, acordarea de tarife reduse cu 50% s-ar putea realiza si pe baza de abonamente lunare eliberate elevilor si studentilor de catre CFR – Calatori si de catre operatorii de transport feroviar de calatori.

Eliberarea biletelor de calatorie si a abonamentelor lunare cu tarife reduse urmeaza sa se realizeze contra cost, in baza urmatoarelor documente, care trebuie vizate la zi pentru anul scolar/universitar:

-carnetul de elev,
-adeverinta doveditoare pentru elevii claselor pregatitoare,
-legitimatia de student pentru reducere transport.

Pentru studenti, eliberarea legitimatiilor de calatorie cu reducere de 50% din tariful trenurilor interregio s-ar putea realiza in baza legitimatiei de student pentru reducere transport si a carnetului de cupoane pentru calatoria studentilor pe calea ferata cu reducere de 50%.

Important! Elevii si studentii care vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar urmeaza sa prezinte bilete cu reducere 50% din tariful trenurilor regio, pentru "Elevi"/"Studenti", la unitatile de invatamant pentru decontare.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

Sunday, 6 October 2024

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

Sunday, 6 October 2024

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

Sunday, 6 October 2024

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...