Elevii din R. Moldova vor studia in continuare istoria romanilor

Elevii din R. Moldova vor studia in continuare istoria romanilor

   ziare.com

Ministrul educatiei de la Chisinau, Mihai Sleahtitchi, a revenit joi cu explicatii in legatura cu studierea istoriei romanilor in scolile din R. Moldova si si-a asumat vina de a nu fi fost suficient de explicit, ceea ce a dat nastere la interpretari gresite si a favorizat politizarea subiectului.

Dupa ce vestea cu privire la cumularea disciplinei "Istoria romanilor" cu "Istorie universala" intr-un singur obiect de studiu a trezit nedumerire, ministrul educatiei, Mihai Sleahtitchi, a considerat ca este nevoie de o explicatie, relateaza UNIMEDIA.

Acesta a organizat joi o conferinta de presa in cadrul careia a dat asiguri ca elevii din institutiile preuniversitare din Republica Moldova vor studia si in continuare istoria romanilor, doar ca aceasta disciplina se va incadra, alaturi de istoria universala, in obiectul de studiu "Istoria".

Ministrul a afirmat ca in curricula scolara nu s-a schimbat nimic in comparatie cu anul trecut. "Istoria romanilor va fi studiata si in continuare in scolile din Republica Moldova. Acest subiect a luat o conotatie absolut nedorita. Am si eu o parte de vina. Nu am fost destul de explicit, iar subiectul a fost politizat", a recunoscut ministrul.

"Am hotarat sa fac unele precizari, pentru a scoate acest subiect din zona politicului si pentru a il intoarce in zona educatiei. Nu s-a schimbat absolut nimic in comparatie cu anul trecut. Formularile “fara istoria romanilor in scolile din tara", "istoria romanilor nu va mai fi studiata in scoli" sunt total gresite. Istoria romanilor ramane acasa. Noi am schimbat forma, nu si continutul", a subliniat Sleahtitchi.
El a precizat ca o parte din manualele de istorie vor fi oferite sub forma de donatii din partea statului roman. Acestea vor fi folosite ca surse pentru informatie suplimentara.

Sleahtitchi a explicat ca a avut loc o decongestionare a curriculei scolare. "Sunt foarte multe obiecte, de aceea am decis sa unim disciplinele care sunt apropiate. Asa s-a intamplat cu aritmetica si geometria - disciplina se numeste acum matematica", a spus ministrul educatiei.

Ministrul Mihai Sleahtitchi a anuntat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca disciplina "Istoria romanilor" va fi redenumit "Istoria" incepand din anul scolar 2011-2012. Obiectul de studiu va avea trei componente: 50% spatiul universal, 45% spatiul romanesc si 5% spatiul regional sau local.
 

Sursa: ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Program social:10.000 de vouchere de la stat vor primi femeile care vor să devină mame, dar nu pot!

astăzi, 19:15
10

Potrivit un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, Ministerul Familiei va da şi în acest an echivalentul a 3.000 de euro pentru 10.000 de proceduri de fertilizare...

24 de agenți economici de la Cornișa, luați la verificat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

astăzi, 18:15
83

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Comisari...

Beneficiarii indemnizațiilor de handicap își vor primi drepturile bănești începând de mâine!

astăzi, 17:11
64

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav;- Bugetul personal complementar lunar pentru adultul cu handicap grav;- Indemni...