Elevi botosaneni premiati la faza nationala a concursului "Cu viata mea apar viata"

În perioada 5 – 10 septembrie, tabăra Eforie Sud din Constanţa a găzduit etapa naţională a concursului cu tematică de protecţie civilă "Cu viaţa mea apăr viaţa", organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

 La ediţia din acest an s-au aliniat la linia de start echipajele clasate pe locul I la etapa interjudeţeană (16 echipaje formate din elevi de gimnaziu şi 16 echipaje formate din liceeni). Judeţul Botoşani a fost reprezentat la categoria gimnaziu de de echipajul Şcolii 1 Cordăreni.

Este prima dată când un echipaj din judeţ participă la etapa naţională a acestui concurs.

La prima probă practică, ce a constat în transportul unui accidentat pe targă pe o distanţă de 50 de metri, echipajul din Cordăreni a obţinut timpul al II –lea. La a doua probă concurenţii au avut de parcurs o cursă cu obstacole, având masca de protecţie contra fumului şi gazelor pe faţă. Elevii botoşăneni au obţinut cel mai bun punctaj.

Pe parcursul desfăşurării probei teoretice elevii au demonstrat că stăpânesc noţiunile elementare din domeniul situaţiilor de urgenţă rezolvând într-un timp scurt un chestionar complex de tip grilă de 30 de întrebări din domeniul protecţiei civile. Echipajul reprezentativ al judeţului a răspuns corect la 27 din cele 30 de întrebări.

Din cauza punctajului mic obţinut la proba teoretică echipajul reprezentativ al judeţului Botoşani s-a clasat pe locul 8 la nivel naţional.

Cupa pentru cel mai bun timp obţinut la deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole contaminat a fost adjudecată de Ionuţ Bogdan Iftode de la Şcoala 1 Cordăreni. Tot el a obţinut şi "Cupa fair – play".

De menţionat este faptul că în perioada premergătoare desfăşurării etapei naţionale a concursului, personalul din cadrul Compartimentului Pregătirea Populaţiei a desfăşurat activităţi teoretice şi practive de pregătire şi antrenament cu membrii echipajului botoşănean.

Obiectivele concursului sunt: cunoaşterea actelor normative care reglementează activitatea de protecţie civilă în România, a măsurilor de prevenire, protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă, avertizarea şi alarmarea în caz de dezastru, folosirea apelului de urgenţă 112, cunoaşterea mijloacelor de protecţie individuală şi colectivă, a organizării şi funcţionării serviciilor de urgenţă dar şi cunoaşterea şi aplicarea regulilor de comportare în cazul descoperirii elementelor de muniţie rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.

Concursul "Cu viaţa mea apăr viaţa" se desfăşoară în conformitate cu programele de pregătire şcolară întocmite de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în baza "Protocolului privind pregătirea în domeniul protecţiei civile a copiilor, elevilor şi studenţilor din învăţământul naţional, preuniversitar şi superior".

Competiţia "Cu viaţa mea apăr viaţa" reprezintă o metodă modernă şi eficientă de pregătire a elevilor în acest domeniu şi are rolul de a stimula activitatea de învăţare a noţiunilor de protecţie civilă de către elevi şi cadre didactice din şcoli. El are ca scop înţelegerea rolului, locului şi atribuţiile protecţiei civile în România.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...