Efectul Pygmalion – o lectie de viata

Este celebru experimentul profesorului Rosenthal care a format o clasa de copii obisnuiti si a comunicat profesorilor ca vor trebui sa predea la o clasa de copii exceptionali. Rezultatul uimitor a fost ca profesorii s-au comportat cu acei copii ca si cu niste copii geniali iar rezultatele copiilor au fost ale unor copii geniali. Profesorii punandu-le eticheta de copii geniali au determinat in ei un comportament de invatare peste medie.

Odata, demult, pe o insula din mediterana traia un rege numit Pygmalion. Idealist convins regele nostru desi bogat si inteligent nu reusea sa isi gaseasca o femeie care sa fie pe masura lui. Din durere si dezamagire s-a apucat si si-a sculptat o femeie . Sculptura a iesit perfecta , de o frumusete rara si regele s-a indragostit de ea . Acesta o numeste Galateea. Vazand pasiune si nebunia dragostei lui zeita Afrodita insufla viata statuii  si o transforma in cea mai frumoasa femeie de pe pamant. Regele va trai alaturi de aceasta femeie pana la adanci batraneti.

De fapt efectul Pygmalion este o arta. Este arta de a vedea ce este mai bun in oameni. Principiul pe care functioneaza este ca oamenii vor tinde sa sa comporte  in raport cu tine asa cum tu ii vezi.

Este celebru experimentul profesorului Rosenthal care a format o clasa de copii obisnuiti si a comunicat profesorilor ca vor trebui sa predea la o clasa de copii exceptionali. Rezultatul uimitor a fost ca profesorii s-au comportat cu acei copii ca si cu niste copii geniali iar rezultatele copiilor au fost ale unor copii geniali. Profesorii punandu-le eticheta de copii geniali au determinat in ei un comportament de invatare peste medie.

Avem tendinta sa privim oamenii printr-un filtru . Filtru format din credintele noastre , principiile noastre si experienta noastra . Daca asteptarile noastre de la un om sunt mici si negative este foarte posibil sa obtinem exact ceea ce asteptam . Se numeste etichetare. Cand punem o eticheta omul sau grupul de oameni simte acest lucru si va tinde sa se comporte conform "profetiei" in raport cu noi. Asteptandu-te ca oamenii sa se comporte intr-un anumit fel, ceva din atitudinea ta fata de ei se va schimba, ei vor simti asta si se vor comporta conform asteptarilor tale.

Pentru mine a fost un soc cand am realizat acest lucru. Ca manager faceam o greseala fundamentala. Angajand oameni noi sau prelund echipe noi tindeam sa le acord incredere mica pe principiul "increderea mea se castiga cu greu, trebuie sa imi demonstrezi ca meriti increderea mea". Nu acordam incredere si puneam etichete. Nu este de mirare deci ca si rezultatele oamenilor si echipelor respective erau pe masura etichetelor pe care le puneam". Acest lucru simplu are atat de multa putere incat ar putea schimba fundamental organizatii si oameni. Din pacate inclusiv manageri la cel mai inalt nivel nu il inteleg . Principiul se aplica si in viata personala – principiul profetiilor autoimplinite.

De aceea ca manager acord toata increderea unui om nou, acord toata increderea unei echipe noi fara sa ezit. Increderea mea este by default si prin aceasta repozitionare si etichetare generez  in oameni comportamentul pe care il astept.

Pe mine m-a ajutat extraordinar  de mult sa ma lupt cu propriile experiente si filtre si sa ma pozitionez  cu asteptari pozitive fata de oameni. Am obtinut astfel rezultate extraordinare cu oameni dificili, oameni diferiti, familie etc.

Acum cred cu toata puterea ca fiecare om are o latura buna si daca asteptarile tale sunt pozitive vei genera un comportament pozitiv. Cum fac eu asta? Simplu – ii laud tot timpul atunci cand fac lucruri in directia asteptata, ma astept la realizari extraordinare din start si ma comport ca si cand ei ar fi cei mai buni din lume, cred sincer in potentialul lor chiar si atunci cand ei insisi au indoieli. Se aplica si in viata personala 100% . La copii face minuni! SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...