Efectele inundatiilor produse in judet în perioada 22 – 30 iunie 2010

Efectele inundatiilor produse in judet în perioada 22 – 30 iunie 2010
Potrivit unor date statistice provizorii, în 8 zile, apele râurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai, Miletin şi altor pâraie au inundat în jur de 2.500 de gospodării şi locuinţe. Peste 3.800 de persoane au fost evacuate şi salvate. O parte dintre acestea au fost evacuate temporar, în scopul protejării de o eventuală creştere a nivelului apei.

În perioada 22 – 30 iunie 2010, au fost afectate mai multe localităţi din 43 de oraşe şi comune ale judeţului. Mai bine de jumătate dintre persoanele evacuate sau salvate, 2.820, provin din municipiul Dorohoi. S-au înregistrat 7 victime, 1 în comuna Ibăneşti, 6 în municipiul Dorohoi. Apele ieşite din matca râurilor, scurgerile de pe versanţi generate de precipitaţiile abundente, au inundat peste 6.500 ha de teren arabil, 6.000 ha de păşuni şi păduri. Au fost inundate sau distruse din viituri aproximativ 500 de drumuri naţionale, judeţene, comunale şi săteşti. Apa din cca. 500 fântâni a devenit nepotabilă după ce au fost inundate. 45 de poduri şi 305 podeţe au suferit avarii sau au fost distruse de furia aplor. În jur de 3.500 de animale au fost salvate. Alte 40 au fost găsite moarte.

De suferit au avut şi 39 de agenţii economici. Apa a provocat pagube şi unui număr de 7 instituţii.  

Cele mai multe distrugeri s-au înregistrat în urma precipitaţiilor care s-au abătut asupra judeţului Botoşani în după amiaza zilei de 28 iunie 2010, când au fost afectate 22 de localităţi din 13 unităţi administrativ teritoriale.

Situaţia este provizorie având în vedere că unele râuri, care străbat judeţul Botoşani, continuă să se reverse.

Pentru evacuarea/salvarea persoanelor, a bunurilor şi animalelor şi  înlăturarea efectelor inundaţiilor (evacuare ape din gospodării şi fântâni, scoaterea mâlului din case, evacuarea bunurilor materiale din locuinţele afectate) au acţionat, zilnic, câteva sute de pompieri, zeci de jandarmi, poliţişti, poliţişti de frontieră, militari, membrii ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, precum şi autorităţile locale.

Lucrătorii I.S.U. Botoşani împreună cu specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani continuă monitorizarea rîurilor Prut, Siret şi Jijia, care sunt sub incidenţa Codului Roşu şi Portocaliu şi acordă asistenţă tehnică autorităţilor locale pentru îndeplinirea măsurile instituite în vederea gestionării inundaţiilor în judeţul Botoşani. Acestea  se menţin până când cotele râurilor vor scădea sub pragurile de pericol.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ale I.S.U. Botoşani


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Vasile Cristian Achiței: Vot final pe legea pentru aprobarea finanțării autostrăzii A7 (Foto)

astăzi, 18:56

„Astăzi, în calitate de senator, am votat pentru adoptarea Legii nr. 264/2024, prin care se aprobă contractul de finanțare a construcției autostrăzii A7 Ploiești-Siret printr-un cred...

Copiii unei grădinițe din Ștefănești au luat lecții de educație rutieră de la polițiști (Foto)

astăzi, 18:36
10

Polițiștii le-au prezentat copiilor regulile de circulație și importanța respectării acestora  pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere nedorite.Într-o modalitate...

Proiect de dotare cu laboratoare inteligente la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani

astăzi, 17:23
48

Proiectul care se va derula în perioada 25.01.2024-19.12.2024 are o valoare totală de 702.418,70 lei și va fi finanțat integral printr-un ajutor financiar nerambursabil acordat în cadru...