Efectele accizei la combustibili, din 1 aprilie. Cât va plăti în plus o familie

Efectele accizei la combustibili, din 1 aprilie. Cât va plăti în plus o familie
De la 1 aprilie intră în vigoare cea mai controversată măsură a guvernului USL, respectiv acciza suplimentară pe combustibili, care înseamnă cheltuieli cu 100 de lei mai mari pentru o familie.

Peste doar o lună şi jumătate, fiecare litru de benzină şi motorină se va scumpi cu minim 40 de bani, ca urmare a acestei măsuri. Cheltuielile suplimentare pentru o gospodărie de 4 persoane vor urca şi cu 100 de lei, într- o lună.

Între 30 şi 60 de lei în plus pentru mâncare

Conform datelor prezentate de INS, o familie din România alocă, în medie, 1.650 de lei, lunar, pentru consum, iar 700 de lei sunt cheltuielile cu produse alimentare. O scumpire cu 7-8% a benzinei şi motorinei, se traduce într- o majorare între 1 şi 5% a preţului produselor alimentare, în funcţie de produs.

În timp ce preţul cărnii şi cel al pâinii, de exemplu, sunt "sensibile" la scumpirea combustibililor, cel al laptelui şi produselor lactate nu se va "mişca" la fel de mult, potrivit estimărilor făcute de specialiştii din industria alimentară. Astfel, dacă luăm în calcul o creştere medie a preţurilor produselor alimentare cu 2-3%, rezultă că, în loc de 700 de lei pe lună, o familie va cheltui 720 – 730 de lei. Există însă familii cu venituri medii care alocă 1.000 – 1.400 lunar, pentru alimente, iar pentru acestea cheltuielile cu mâncarea cresc cu 60 de lei sau peste.

20 de lei în plus la un "plin" benzină

În plus, pentru fiecare umplere a rezervorului maşinii (50 de litri), un român va avea de achitat circa 20 lei în plus. O familie de patru persoane, unde părinţii folosesc autoturismul pentru a duce copiii la şcoală şi pentru a merge la serviciu, este posibil să aibă nevoie chiar de un consum dublu. Asta înseamnă că, lunar, familia va cheltui cu 40 – 50 de lei în plus, pe combustibil.

Asaltaţi de scumpiri

Adunate, cheltuielile suplimentare cu combustibilii şi cele cu mâncarea vor scoate din buzunarul unei familii modeste circa 50 de lei în plus, ca urmare a introducerii taxei de 7 eurocenţi. O familie care nu face însă economii la consum va cheltui cu 100 de lei în plus, sau chiar mai mult. Nu trebuie uitat că acestea sunt doar o parte din majorările lui 2014. De la 1 ianuarie litrul de combustibil este mai scump cu circa 20 de bani, din cauza noului mod de calcul al accizei, iar jumătate din scăderea leului faţă de dolar (1%) s-a transferat şi în preţul final al combustibililor. În plus, în 2014, potrivit calendarului de liberalizare a preţurilor, gazele şi electricitatea vor avea preţuri mai mari.

Pe de altă parte, scumpiri care vor afecta toate produsele vor veni din introducerea taxei pe stâlpi.




Citiţi mai mult:pe evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
279

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
121

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
127

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...