Eclipsa partiala de Soare in Romania - Vezi cand incepe si cat dureaza

Eclipsa partiala de Soare in Romania - Vezi cand incepe si cat dureaza
O frumoasa eclipsa partiala de Soare va putea fi vazuta, astazi, si in tara noastra. Soarele va fi eclipsat in proportie de 70-80%, iar locuitorii tarii noastre vor putea vedea una dintre cele mai mari eclipse de Soare care se vor produce in Romania in urmatorii 16 ani. O eclipsa de Soare cu magnitudine mai mare se va produce pe teritoriul Romaniei abia pe 12 august 2026.

Eclipsa debuteaza in nordul Algeriei, odata cu primul contact al penumbrei lunare cu suprafata terestra, iar maximul eclipsei se produce in nordul Suediei, insa va fi extrem de vizibila si in tara noastra. Toti romanii vor vedea eclipsa la fel de bine, acoperirea maxima a Soarelui de catre Luna fiind intre 75% (in sudul si sud-estul tarii) si 78% (in nord-vest), anunta Institutul Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", conform ziare.com.

Eclipsa incepe cel mai devreme in estul tarii, in jurul orei 9:05 (ora locala) si cel mai tarziu in vest, in jurul orei 9:13. Maximul se produce in jurul orei 10:35 (pentru centrul tarii) cu o acoperire a Soarelui de 76%. Inaltimea Soarelui deasupra orizontului va fi destul de mica (17 grade) si cei ce vor observa dintre blocuri vor avea sanse sa nu poate vedea eclipsa.

Pentru ca Soarele va fi acoperit destul de mult, in timpul maximului este posibil sa se observe o scadere a luminozitatii mediului ambiant, timp de aproximativ 30 de minute centrate pe momentul maximului.

Eclipsa se termina in jurul orei 12:07. Pentru ca orele de inceput, de maxim si de sfarsit ale eclipsei difera de la loc la loc, iata mai jos un tabel cu date pentru orasele cu mai mult de 100.000 de locuitori.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
43

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
150

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
231

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...