Această competiţie se desfăşoară o dată la patru ani, în organizarea Federaţiei Internaţionale de Şah pentru Nevăzători (International Braille Chess Association – IBCA), şi reuneşte cele mai valoroase 16 echipe naţionale de şah din lume, conform clasamentului ultimei Olimpiade. Printre reprezentativele calificate la întrecerea din acest an se numără şi echipa României. Aceasta îi are în componenţa pe Mihai Bursuc (Suceava), Dacian Mihail Pribeanu (Călimăneşti - Vâlcea), Alexandru Piroşca (Sovata – Mureş), Mihai Dima (Bucureşti) şi Mihai Nistor (Turnu Măgurele – Teleorman), delegaţia fiind condusă de un botoşănean, Tudorel Tupiluşi, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, vicepreşedinte cu probleme de sport în cadrul organizaţiei naţionale.
Din cele 16 formaţii calificate, două nu s-au prezentat (Suedia şi Kazahstan), astfel încât s-au format două grupe de câte şapte.
Prezenţa echipei noastre la acesst eveniment şahist de excepţie merită salutată.
Dincolo de dimensiunea sportivă, ea are şi o foarte importantă semnificaţie socială, deoarece arată încă o dată că prin performanţă, indiferent de domeniul în care aceasta se manifestă, persoanele cu handicap îşi pot depăşi în mod real condiţia, dovedind potenţialul pe care îl au şi contribuind astfel, pe termen lung, la mult dorita schimbare de mentalitate a societăţii.
În plus, şahul presupune adaptări minimale şi este, după cum bine se ştie, singurul sport pe care nevăzătorii îl pot practica de la egal la egal cu semenii lor valizi.
După cum a declarat Tudorel Tupiluşi,
să faci parte din elita mondială este, înainte de orice, o bucurie, o împlinire de care puţini români, chiar fără vreun handicap, au parte în viaţă.
Comunicat de presă