Ecaterina Chihaia: "Nu toate persoanele muscate de capuse se si imbolnavesc"

Directia de Sanatate Publica Botosani a trimis spre analiza, la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, 40 de probe de laborator de la botosaneni care au fost muscati de capuse, pentru a vedea daca se confirma sau se infirma boala Lyme.

Potrivit medicului Ecaterina Chihaia, epidemiolog-sef in cadrul DSP, pana acum nu s-a confirmat niciun caz. In anii 2010 si 2011, la nivelul judetului Botosani au fost peste 50 de cazuri de suspiciuni de boala Lyme, iar in 2011 s-au confirmat 16 cazuri.

"Muscaturi de capuse au fost tot timpul, insa ceea ce uita toata lumea este ca nu toate persoanele muscate de capuse se si imbolnavesc. Supravegherea maladiei Lyme, in Romania, este din 2010, cand a fost sesizata cresterea numarului de imbolnaviri in Europa si a intrat si Romania in supraveghere. Acum avem suspiciuni, dar nu avem rezultate pozitive. Asta nu inseamna ca din probele trimise nu pot fi si pozitive", a spus Ecaterina Chihaia.

Pentru a se proteja de muscatura de capusa, medicii recomanda cetatenilor purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi, introdusi in sosete de culoare deschisa si textura mai deasa, purtarea unor pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje, ultilizarea Deet (Dietil toluamida) drept repelet, prin aplicarea pe pielea ce poate veni in contact cu capusele si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor. De asemenea, recomanda tratarea (spalarea si uscarea cel putin o ora, cu aer cald/fierbinte) a hainelor folosite pe teren, dupa activitati desfasurate in zone cu potential de infestare cu capuse, inspectarea corpului cu atentie. Capusele se pot aseza/fixa oriunde, fara a provoca disconfort la atasare sau in timpul hranirii.

In cazul in care sunt gasite capuse pe corp, se recomanda inlaturarea prompta a capuselor, cu ajutorul unei pensete cu varful bont, prin prinderea cat mai aproape de piele si tragerea in sus, astfel incat aparatul bucal al capusei sa nu ramana in piele. Dupa inlaturarea capusei, pielea se va dezinfecta cu alcool sanitar (70%) si se va aplica un unguent continand un antibiotic cu spectru larg.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Superliga – play-out: UTA Arad – FC Botoşani 1-0!

astăzi, 18:55

Arădenii au controlat meciul şi au avut prima ocazie în minutul 21, la şutul lui Mpoku, respins de Anestis. Gazdele au primit şi un penalti, pentru un fault asupra lui Harrison, dar portarul...

La limita unei tentative de omor - Tânăr trimis în arest după ce și-a bătut și înjunghiat soția!

astăzi, 18:16

Un tânăr din Mălini, care nu a împlinit încă 30 de ani, a ajuns în Penitenciarul Botoșani, vineri, după ce pe numele său a fost emis un mandat de executare a unei pedepse...

Crin Antonescu: "Nimeni nu se poate considera calificat în turul doi, evident în afară de mine"!

astăzi, 17:31

Candidatul la prezidențiale al Alianței ”România, Înainte”, Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, 5 aprilie, că nimeni, în afară de el, nu se poate considera ca...