E BINE SĂ ŞTII: Intervenția de urgență în cazul unui atac cerebral

E BINE SĂ ŞTII: Intervenția de urgență în cazul unui atac cerebral
Un accident vascular cerebral are loc atunci când o arteră care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocată de un cheag de sânge. Efectul este, potrivit medicilor de pe site-ul sfatulmedicului.ro, că partea corpului care este controlată de zona lezată a creierului nu mai poate funcționa normal.

La apariția simptomelor unui atac vascular cerebral este necesar tratamentul de urgență. Dacă se începe tratamentul medical imediat după apariția simptomelor, celule nervoase afectate permanent vor fi mult mai puține.

Simptomele care pot să apară într-un accident vascular cerebral, potrivit medicilor de specialitate, sunt: dureri de cap severe, stare de amorțeală, confuzie, slăbiciune, amețeli, tulburări de mers, de vorbire, de înțelegere, de vedere, de echilibru, greață, vărsături, febră, convulsii, inconștiență, comă.

Tratamentul de urgență în cazul unui accident vascular cerebral depinde de localizarea și de cauza formării chegului. Trebuie luate măsuri pentru stabilizarea semnelor vitale, folosindu-se inclusiv medicamente.

Dacă atacul este diagnosticat în primele 3 ore de la începutul simptomelor, pacientului i se administrează medicamente pentru dizolvarea chegurilor, numite "activator tisular de plasminogen (t-PA)", care pot crește sansele de supraviețuire și de recuperare. În cazul în care accidentul vascular cerebral este hemoragic, utilizarea de t-PA este periculoasă. Alegerea de a utiliza sau nu t-PA trebuie evaluată rapid în camera de gardă de către medicii de la urgență.

Se poate administra și aspirină, singură sau în asociere cu un alt medicament antiagregant plachetar. Aspirina nu se recomandă în următoarele 24 de ore după administrarea de activator tisular de plasminogen.

Se pot recomanda și alte medicamente: cele pentru controlarea nivelurilor glicemiei, pentru febră sau pentru convulsii.

În funcție de tipul de accident vascular cerebral, de zona pe care acesta a afectat-o, de rezultatele investigațiilor paraclinice se poate alege tratamentul medical sau tratamentul chirurgical.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
61

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
93

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
154

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...