E BINE SĂ ŞTII: Gestionarea atacurilor de panica

Atacul de panica este un sentiment brusc de teama intensa sau neincredere care are loc in absenta oricarui pericol real, dar care poate fi destul de debilitant si care contribuie la declansarea anxietatii.

Atacurile de panica sunt caracterizate printr-o serie de simptome care pot include transpiratie, palpitatii, dificultati de respiratie, tremur, sufocare si sentimentul de moarte iminenta, ne învaţă sfatulmedicului.ro.

Atacurile de panica pot fi terifiante. Aceste atacuri au la baza o stare intensa de anxietate care accelereaza ritmul cardiac si pot cauza dureri de cap sau ameteli. Un atac de panica poate sa dureze doar cateva minute, dar sentimentele de frica si neliniste sunt foarte puternice.

Persoanele cu atacuri de panica pot sa inceapa sa evite anumite activitati, persoane sau situatii, ca mod de autoprotejare. Eventual, persoanelor care sufera de tulburari de panica le este mai teama sa manifeste decat de eventualele pericole reale.

Din fericire, exista numeroase strategii specifice care pot fi utilizate pentrua ajuta la gestionarea anxietatii, precum si pentru a controla simptomele fizice ale atacurilor de panica.

Modalitati de control a atacurilor de panica

- Medicatie - Utilizarea medicamentelor este o optiune eficiente pentru tratarea atacurilor de panica, anxietatii si fobiilor. Medicul dvs. va poate prescrie medicamente care au rolul de a reduce intensitatea atacurilor de panica, a sentimentelor generale de anxietate si care pot trata tulburari mai grave, cum ar fi depresia.

Antidepresivele sunt deseori recomandate pentru a trata tulburarile de dispozitie, inclusiv depresia si tulburarea bipolara. Cu toate acestea, expertii au descoperit ca acestea sunt eficiente atat pentru tratarea enxietatii cat si pentru reducerea manifestarilor atacurilor de panica. Acestea afecteaza mesagerii chimici din creier, cunoscuti sub numele de neurotransmitatori. Acest proces determina organismul sa se relaxeze si creierul sa secrete o cantitate mai mare de serotonina - substanta chimica ce declanseaza senzatia de fericire.

- Strategii pentru controlul anxietatii - Cel mai bun mod de a opri atacurile de panica este de a invata cum sa va gestionati anxietatea, astfel ca, daca incepeti sa observati simptomele precoce ale unui atac de panica sa va puteti calma mintea si corpul pana cand manfestarile se estompeaza. Oamenii care experimenteaza atacuri de panica trebuie sa invete cum sa faca fata acestor sentimente.

In timp ce medicamentele pot fi eficiente, terapia cognitiv-comportamentala este una dintre cele mai bune tehnici pentru mentinerea sub control a atacurilor de panica. Aceasta implica recunoasterea faptului ca procesul de aparitie a atacurilor de panica este alimentat de gandirea negativa. Persoanele cu tulburari de panica trebuie sa devina constiente de faptul ca gandurile lor pot declansa reactii fizice, iar rezultatul ar putea fi atacul de panica.

Pentru a obtine controlul asupra atacurilor de panica, este important ca persoanele in cauza sa invete tehnici practice de gestionare a anxietatii. Puteti adopta o serie de strategii pentru a reduce simptomele atacurilor de panica

- Respirati incet si profund. Anxietatea poate provoca accelerarea respiratiei, fapt ce poate inrautati simptomele psihice si fizice ale unui atac panica. Cand incepeti sa simtiti panica, asigurati-va ca respirati lent si profund pentru a va calma mintea si corpul.

- Opriti-va pentru un moment. Cand gandurile dvs. incep sa scape de sub control, pur si simplu opriti-va pentru cateva momente si ganditi-va la ceea ce ar trebui sa faceti pentru a va calma din nou.

- Ganditi pozitiv.
Eliminati gandurile negative din mintea dvs. si repetati-va tot timpul ca aveti lucrurile sub control. Ganditi-va la momentele in care ati avut succes in gestionarea altor situatii precedente. Acest lucru va ajuta sa aveti mai multa incredere in dvs. si la reducerea anxietatii.

- Mentineti-va punctul de vedere
. Daca este nevoie sa iesiti dintr-o situatie in care va simiti inconfortabili, faceti acest lucru chiar daca cei din jur nu sunt de acord cu asta. Nu va temeti sa spuneti ceea ce doriti si incercati sa va mentineti punctul de vedere. Nu trebuie sa va aflati intr-o situatie care nu va face placere doar pentru ca va temeti ca interlocutorii se vor supara daca plecati. Daca sunteti intr-o discutie, de exemplu, nu trebuie neaparat sa anulati complet intalnirea, ci doar sa va plimbati pentru doar 5 minute, pana cand sunteti din nou calmi.

- Relaxati-va musculatura. Anxietatea cauzeaza tensiune in intreg corpul, de aceea trebuie sa faceti un efort constient pentru a va relaxa ficare parte a corpului de la degetele de la picioare pana la gat si fata. Relaxarea musculara echilibreaza circulatia sanguina si incetineste respiratia - doua aspecte importante in gestionarea atacurilor de panica.

- Fiti constienti de factorii declansatori.
Odata ce o persoana a experimentat un atac de panica este mult mai probabil sa sufere un alt atac de panica, pe masura ce mintea reactioneaza la anumiti factori declansatori care le reamintesc acestor persoane de primul atac de panica. De exemplu, primul atac a avut loc in timp ce conduceati masina. Factorul declansator nu a fost neaparat activitatea de condus in sine, dar mintea isi va aminti ca atacul s-a intamplat in timp ce sofati si este posibil sa suferiti un al doilea atac de panica atunci cand va aflati la volanul masinii.

- Amintiti-va ca atacul de panica este o reactie a unei amenintari false. Realitatea este ca majoritatea a celor care au atacuri de panica nu se afla in nici un pericol adevarat, chiar daca reactiile si sentimentele sunt atat de intense si reale. Cand simtiti ca suferiti un atac de panica, calmati-va si incercati sa constientizati ca nu exista nici un pericol care sa va determine sa reactionati in acel fel.

Odata ce va dati seama ca nu exista nici un pericol real va puteti concentra apoi asupra experientei pe care o aveti. Prin control in loc de lupta, sentimente de panica se vor reduce, iar dvs. veti putea depasi atacul de panica, rapid si natural.

Nu astepatati declansarea unui atac de panica pentru a incepe sa puneti in practica aceste tehnici. Este important sa se foloseasca aceste strategii in mod regulat si sa se invete cum sa se gestionze, in mod eficient, anxietatea si atacurile de panica.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăria Municipiului Botoșani va fi iluminată în mov de Ziua Mondială a Copiilor Născuți Prematur!

astăzi, 16:21

Primăria Municipiului Botoșani se alătură și în acest an campaniei de susținere a copiilor născuți prematur. Prin iluminarea clădirii principale a municipalității în culoarea...

Vești (aproape) bune pentru FCSB, un titular convocat la națională ar putea fi trimis acasă!

astăzi, 15:48

FCSB trece printr-o situația gravă, dacă ne raportăm la problemele de lot de la gruparea roș-albastră. Campioana României urmează să dispute următorul meci de campionat împotri...

Un bărbat s-a ales cu permisul suspendat din motive medicale, polițiștii l-au prins (din nou) la volan!

astăzi, 14:50

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani. &Ici...