E-621 transformă cel mai prost aliment într-o delicatesă

Îţi păcaleşte papilele gustative care transmit creierului un mesaj eronat şi îl face să creadă că ai mâncat ceva foarte bun. Aceste adaosuri fac însă mâncarea mai ieftină, mai accesibilă şi cu un termen de valabilitate mai mare.

Dau gust alimentelor, dar în timp ne pot face rău. Este vorba despre aditivii alimentari, cunoscuţi şi sub denumirea de E-uri. Unul dintre aceşti potenţiatori de aromă care au intrat în atenţia specialiştilor din cauza efectelor adverse pe care le-ar putea avea este E-621 sau monoglutamatul de sodiu.

În Uniunea Europeană sunt acceptaţi în alimente peste 300 de aditivi. Unul dintre aceştia este monoglutamatul de sodiu care se găseşte în mezeluri, chips-uri, junk food sau alte produse. E-621 are capacitatea de a transforma şi cel mai slab calitativ aliment într-o delicatesă, scrie Realitatea.net.

Practic, acest aditiv îţi păcaleşte papilele gustative care transmit creierului un mesaj eronat şi îl face să creadă că ai mâncat ceva foarte bun. Aceste adaosuri fac însă mâncarea mai ieftină, mai accesibilă şi cu un termen de valabilitate mai mare.

Mulţi dintre noi când mergem la cumpărături ne uităm mai întâi la preţ şi din păcate, foarte rar la etichetă. Şi în rafturi sunt din ce în ce mai puţine produse fără E-uri.

Producătorii de alimente ar trebui să respecte cantităţile de aditivi recomandate şi să nu scape mai multe E-uri în mâncare. Specialiştii mai spun că ar trebui să avem o alimentaţie diversificată pentru ca aditivii să nu ne afecteze sănătatea.

"Noi suntem tributari dietei noastre şi atunci acest glutamat poate avea fecte adverse pentru că doza maximă admisă depăşeşte pragul limită al normalităţii. Şi eu mă pot îmbolnăvi", a spus directorul general al ANSVSA, Liviu Rusu.

La anul, Autoritatea Sanitar Veterinară va verifica dacă produsele conţin într-adevăr ingredientele trecute pe etichetă.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

27 iulie: Încep la Ipotești Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani i...

Lecții de siguranță: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Curiozitate, soare și entuziasm, trei cuvinte care descriu pe deplin întâlnirea de vineri după-amiază a jandarmilor botoșăneni cu tinerii participanți la cea de-a patra serie a Progr...

A plecat de acasă și nu s-a mai întors: Rodica este de negăsit!

Saturday, 26 July 2025

La data de 25.07.2025, orele 15:47, lucrătorii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, au fost sesizați despre faptul că Agavriloae Rodica Gabriela de 23 ani, a plecat de la dom...