Durerea de ficat - cum se simte şi care sunt cauzele

Durerea de ficat poate fi simţită în abdomen sau chiar în umăr şi se poate manifesta în diferite feluri. Iată cum îţi dai seama dacă te doare ficatul sau altceva şi care sunt cauzele durerii de ficat, ne invata Unica.ro.

Cum se simte durerea de ficat


Durerea de ficat poate fi greu de identificat deoarece durerea organelor interne este de obicei vagă, greu de descris şi de localizat cu precizie. Receptorii de durere ai ficatului se află la suprafaţa sa, ceea ce înseamnă că durerea de ficat e produsă de o presiune asupra acestui organ.

Durerea de ficat este localizată în partea dreaptă a abdomenului, sus, sub coaste. Este provocată de boli care duc la umflarea, mărirea sau inflamarea ficatului.

Care sunt cauzele durerii de ficat

Iată care sunt, mai exact, bolile ce pot da dureri de ficat:

- Hepatita, adică inflamaţia ficatului. Este produsă în general de infecţiile virale, cu virusul hepatic, A, B, etc.
- "Ficatul gras" sau steatoza hepatică, adică acumularea de grăsime în ficat.
- Boala hepatică alcoolică apărută ca urmare a consumului excesiv de alcool pe perioade îndelungate.
- Intoxicaţia cu substanţe hepato-toxice, de exemplu banalul paracetamol în cantităţi prea mari.
- Cancerul de ficat.
- Ciroza hepatică.
- Insuficienţa hepatică.
- Boli ereditare rare.

Boli care nu au legătură cu ficatul, dar provoacă durere de ficat

De multe ori, durerea de ficat nu este provocată de o problemă a acestui organ, ci de probleme ale altor organe care irită ficatul sau apasă pe el.

Poate fi vorba de pietre la fiere, gastrită, ascită (acumularea de lichid în abdomen), sindromul colonului iritabil, sau o pneumonie localizată în partea de jos a plămânului drept.

Ce simptome mai dau bolile de ficat

Durerea este doar unul dintre simptomele pe care le provoacă bolile de ficat şi ea nu este prezentă mereu, deci poţi să ai o boală de ficatâ destul de avansată fără să ştii de ea. Bolile de ficat pot provoca şi alte simptome, de exemplu:

- Icter - pielea şi albul ochilor capătă o culoare gălbuie.
- Mâncărimi pe piele.
- Scaun deschis la culoare.
- Urină închisă la culoare.
- Greaţă.
- Oboseală cronică.
- Pierderea poftei de mâncare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

astăzi, 20:48

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

astăzi, 19:34

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...