După zeci de ani de ignoranță, conacul lui Ion Pillat de la Miorcani a intrat în reabilitare

După zeci de ani de ignoranță, conacul lui Ion Pillat de la Miorcani a intrat în reabilitare

Conacul din Miorcani, care a aparținut familiei Pillat, este în sfârșit reabilitat, după ce mai multe decenii în care a fost lăsat în paragină. De curând, au început lucrările de consolidare și reabilitare a clădirii care are o vechime de aproape 200 de ani.

“Conacul nu a fost reabilitat niciodată. Practic este o reabilitare totală. Realizăm consolidări ale zidurilor și fundației, înlocuire acoperiș și readucerea obiectivului la forma inițială. Cum a fost construit în 1830. Acest obiectiv a avut mai multe destinații, a suferit modificări în ceea ce privește compartimentarea. Acest obiectiv s-a degradat în timp, sunt anumite zone destul de grav afectate. Lucrările care se execută acum sunt de decopertare, desfacere a tencuielilor, desfacere a tâmplăriei. În etapa următoare vom face lucrările de subzidire pentru consolidarea fundațiilor și pereților. Încercăm să ne încadrăm în termen și în valoare ca să putem reda acest obiectiv cetățenilor din zonă. Aici va funcționa un centru de zi pentru persoane vârstnice”, a precizat Maricel Maxim, antreprenorul care a început reabilitarea întregului ansamblu și care a explicat în perioada imediat următoare vor demara lucrările de consolidare atât la fundație cât și la pereți.

Valoare proiectului este de 1,9 milioane lei iar termenul de execuție este de 24 de luni.

Conacul de la Miorcani a fost construit între anii 1830-1832 de către tatăl poetului, un cunoscut moşier şi parlamentar al regatului independent. În acea perioadă, familia Pillat venea des la conacul de la Miorcani unde mai deținea și câteva hectare de teren.

După moartea lui Ion Pillat, conacul a rămas fiului acestuia, Dinu Pillat. Comuniștii au confiscat conacul și l-au transformat într-o secţie a spitalului Darabani. După 1995, conacul cu anexele sale, cu livada şi curtea imensă, precum şi pădurea din afara localităţii, au fost revendicate de rudele luiIon Pillat. Pentru că nu aveau bani să reabiliteze clădirile ajunse într-un stadiu avansat de degradare, rudele poetului Ion Pillat au decis în vara anului 2002 să doneze  conacul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

După aproape două decenii, Mitropolia Moldovei a demarat un proiect de reabilitare a conacului urmând a fi amenajate spaţii destinate evenimentelor culturale, cu o sală multifuncţională şi bibliotecă, precum un centru social de zi pentru persoane vârstnice, încare vor funcționa un cabinet medical, cabinet consiliere, cabinet kinetoterapie, vestiare și grupuri sanitare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
754

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
71

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
296

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...