PreÅ£urile alimentelor au crescut după ce salariul mediu net al românilor s-a majorat. Cele mai mari creÈ™teri au fost înregistrate în cazul produselor din carne, în cazul fructelor, iar campionul creÈ™terilor este cartoful.
Un angajat român a câÈ™tigat, în medie, circa 3.200 de lei net în noiembrie anul trecut, în creÈ™tere semnificativă față de acum doi ani, arată datele oficiale. Majorarea e vizibilă, mai ales pe fluturaÈ™ul de salariu.
Dacă salariul mediu a crescut cu 14% numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Pe lângă cartofi, cele mai mari creÈ™teri de preÈ›uri au fost la fructe (plus 16%) È™i la produsele din carne (plus 7%).
"Dacă te duci cu 200 RON la Carrefour acuma, versus acum un an, versus acum doi ani, parcă nu e doar 4% pierderea de cumpărare, e mai mult. Adică ce cumpărai acum 2 ani cu 200 RON, deci cam 40 de euro, acuma îÈ›i trebuie cel puÈ›in 250 RON", a declarat, pentru MEDIAFAX, Iancu Guda, preÈ™edintele AsociaÈ›iei AnaliÈ™tilor Financiar-Bancari.
Alimentele sunt mai scumpe mai ales pentru cei care vor să mănânce sănătos. NutriÈ›ioniÈ™tii recomandă să nu ne zgârcim când ne facem lista de cumpărături lunare. Pâinea integrală, iaurturile fără adaosuri, carnea bio sau pastele integrale sunt doar o parte dintre produsele care ne ajută să fim mai sănătoÈ™i. Cu ce preÈ›?
„Nu cred că putem să ne încadrăm sub 400 de lei de persoană, deci undeva între 450-500 de lei pentru un astfel de coÈ™ cu produse de bună calitate, deÈ™i piaÈ›a românească este o piață orientată spre preÈ›", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriÈ›ionist.
În ultimul an, salariile au crescut cel mai mult în industria extractivă, în construcÈ›ii È™i în învățământ. CreÈ™terile salariale din aceste sectoare au variat între 20 È™i 40%.
