După furtună, vine canicula. Elena Mateescu, director ANM: „Temperaturi severe, mai mari de 35 de grade”

După furtună, vine canicula. Elena Mateescu, director ANM: „Temperaturi severe, mai mari de 35 de grade”

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că săptămâna următoare România s-ar putea confrunta cu primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 de grade, scrie Antena3.ro.

„Să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avertizări de tip nowcasting. Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la realitatea.net.

Meteorologul a vorbit, de asemenea, despre domul de căldură care amenință Europa.

„Este posibil să consemnăm după 19 - 20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 de grade”, a mai adăugat meteorologul.

Europa, „arsă” de un dom de căldură. Temperaturi de până la 45 de grade

Diagramele meteo arată o probabilitate foarte mare, în această săptămână, a unui val puternic de căldură, care se va dezvolta mai întâi în sud-vestul Europei, apoi se va răspândi treptat în vestul Europei.

Domul de căldură puternică va persista săptămâna aceasta în Franța și Spania.  

Căldura extremă s-a intensificat deja în Peninsula Iberică în acest weekend, unde Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au experimentat 40 de grade la orele de vârf. 

Se estimează că temperaturile vor crește până la 40 °C în sudul Franței și chiar mai mult în Spania, unde ar putea depăși 45 °C. Ambele țări ar putea depăși unele recorduri istorice de căldură pentru luna iunie. Acestea vor fi temperaturi extrem de ridicate pentru vestul și sud-vestul Europei pentru prima jumătate și mijlocul lunii iunie.

Recordul de căldură din toate timpurile din Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf de 45,2 °C.

Căldura va cuprinde, de asemenea, Germania și Anglia în cursul acestei săptămâni și s-ar putea extinde până săptămâna următoare. 

Ce este domul de căldură 

Domul de căldură este termenul pe care îl folosim în cazul temperaturilor extrem de ridicate. Acesta descrie fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. De obicei rămâne acolo câteva zile consecutive sau chiar săptămâni. 

Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii în special, sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. Adesea acestea depășesc recordurile istorice existente. Mai ales dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii sau la începutul sezonului de toamnă, scrie SevereWeather.

Temperaturi de până la 45 grade

Valul de căldură anunțat pentru această săptămână în sud-vestul Europei este de așteptat să se extindă în mai multe țări și să dureze cel puțin 5 - 7 zile, posibil chiar mai mult în sudul Franței și Peninsula Iberică. 

Temperaturile sunt prognozate a fi și mai mari în zilele următoare când sunt așteptate cele mai mari valori ale acestui val de căldură. Temperaturile din Spania și Portugalia ar putea depăși 42-43°C în regiunile sudice. La nivel local sunt posibile și temperaturi de vârf în timpul zilei, atingând 44-45 °C.

Domul de căldură se va răspândi, de asemenea, spre nord și nord-est în Franța, Elveția și vestul Alpilor. De asemenea, spre vestul Germaniei și Anglia weekendul următor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
26

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
76

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...