După 10 ani de privatizări strategice din energie: România are facturi duble la curent, gaze şi benzină, în schimb a câştigat "calitate şi dialog"

În perioada 2004-2005, România a trecut prin cel mai important val de privatizări din domeniul energetic, deschizând unul dintre cele mai puternice sectoare de activitate pentru investitorii străini în scopul atragerii de investiÅ£ii.

  Åži atunci, dar ÅŸi acum, România ocupă o poziÅ£ie forte la nivel european în ceea ce priveÅŸte resursele disponibile, fiind al cincilea cel mai mare producător de petrol ÅŸi gaze ÅŸi având un mix energetic de invidiat. Niciunul din­tre aceste atribute nu a transformat-o într-o forţă, iar privatizarea pe bucăţi a sectorului energetic ÅŸi spargerea aces­tuia poate fi una dintre explicaÅ£ii.

În perioada scursă de la intrarea unor giganÅ£i precum Enel, E.ON, sau GDF Suez în România, facturile la energie ÅŸi gaze s-au dublat, iar liberalizarea pieÅ£ei produselor petroliere după privatizarea Petrom a dublat preÅ£ul benzinei în ultimii zece ani de zile.
Pe de altă parte, oamenii din piaţă spun că România a câÅŸtigat mult din know-how-ul multinaÅ£ionalelor, mai ales pe partea de tehnologie, iar companiile privatizate au performat mai bine cu un management depolitizat.

"Calitatea serviciului este mai bună ÅŸi există un dialog mai bun. În plus, există ÅŸi dorinÅ£a de a rezolva problemele. Totodată, noi investim în comunitatea în care activăm", a enumerat Martin Zmelik, directorul general al CEZ România, câteva dintre avantajele privatizării fostei Electrica Oltenia.

În perioada 2004-2005, Ro­mâ­nia a cedat controlul din toată distri­bu­Å£ia de gaze naturale, împărÅ£ind nordul ÅŸi sudul între germanii de la E.ON ÅŸi francezii de la Gaz de France, deveniÅ£i ulterior GDF Suez ÅŸi acum Engie. La acel moment, piaÅ£a se aÅŸtepta ca intrarea celor două forÅ£e europene pe plan local să vină la pachet ÅŸi cu preÅ£uri mai bune la importurile de gaze ruseÅŸti, speranÅ£e care în curând s-au năruit.

Dincolo de cedarea distribuÅ£iei de gaze, România a vândut în urmă cu 10 ani aproape jumătate din distribuÅ£ie de energie. Astfel, Electrica Oltenia a fost preluată de cehii de la CEZ, Electrica Moldova a intrat în portofoliul nemÅ£ilor de la E.ON, iar Electrica Banat ÅŸi Electrica Dobrogea au fost luate la pachet de italienii de la Enel.

Mulţi dintre oamenii statului care şi-au pus semnătura pe aceste contracte au fost reţinuţi sau sunt cercetaţi penal pentru dosare legate tot de sectorul energetic.

Roxana Petrescu, pentru Zf.ro
 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Femeie luată cu SMURD-ul direct de la slujba închinată Sfântului Ilie! (Foto)

astăzi, 11:54

Un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină, duminică dimineață, la Biserica „Sfântul Ilie” din municipiul BotoÈ™ani. Unei femei care asista la slujba închinată Sf&...

Seceta pedologică la cultura de porumb neirigat afectează aproape toată țara în perioada 19–25 iulie!

astăzi, 10:19

Seceta pedologică în cultura de porumb neirigat se va manifesta în aproape toată Å£ara, pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de AdministraÅ£ia NaÅ...

Vot cerut în ședință pentru construirea de insule ecologice digitalizate în Botoșani!

astăzi, 09:36

Consilierii locali se întrunesc, luni, la o È™edință extraordinară convocată de Cosmin Andrei, primarul municipiului BotoÈ™ani. Printre proiectele care se regăsesc pe ordinea de zi È™i v...