Duel al plângerilor între romii din Botoşani şi instituţiile statului!

Un întreg şir de probleme ale romilor dar şi ale autorităţilor a fost ridicat luni la Prefectură în cadrul Grupului de Lucru ce dezbate situaţia acestei etnii.

Reprezentanţi ai romilor din toate cele 12 unităţi administrative din judeţ ce au comunităţi considerabile au solicitat sprijinul pentru reabilitarea locuinţelor sociale din Săveni, Dorohoi şi mai ales Botoşani, s-au plâns că nu s-au angajat suficienţi mediatori şcolari sau sanitari, că se impune construirea unor centre de permanenţă medicală în anumite zone rurale, şi că, la şcoala Baranca Cristineşti, spre exemplu, este nevoie de o centrală termică.

Extinderea reţelelor electrice se impune pentru ca toate locuinţele din Coşula sau Ştefăneşti să aibă curent electric, în timp ce copiii din Cristineşti au nevoie de un microbuz pentru a nu mai merge pe jos 7 kilometri până la şcoală.

În zona Coşula se caută o soluţie pentru copiii ai căror părinţi pleacă toamna la munci agricole sezoniere şi, neavând cu cine să-i lase, aceştia absentează de la şcoală. Cele mai aprinse discuţii au fost, însă cele privind blocurile sociale din Parcul Tineretului al municipiului Botoşani. O delegaţie a locatarilor, prezentă în sală, s-a plâns de condiţiile oferite în imobile.

Nu ne putem face buletine la copii, pentru că a expirat contractul de închiriere. Locativa nu-l prelungeşte că am datorii. Am venituri de 200 de lei pe lună, alocaţiile de la cinci copii. De unde să plătesc?

Dar pentru ce să plătesc? Alea-s condiţii? Un grup sanitar la 30 de familii? De ce să plătesc spaţii comune precum uscătorul, dacă în uscător locuieşte altcineva care plăteşte şi el acel spaţiu.

Eu am HIV SIDA şi locuiesc într-un spaţiu pe unde trece conducta de canalizare şi aia e vai de capul ei. Eu am venituri, aş putea să plătesc altă locuinţă. Dar nu mi se dă. sunt câteva dintre plângerile oamenilor.

De cealaltă parte, directorul tehnic al Locativa a anunţat că după finalizarea unei expertize se intenţionează din nou reabilitarea grupurilor sanitare ale blocurilor din Parcul Tineretului.

Cifrele prezentate arată însă, şi că datoriile reprezentând chirii neplătite se ridică în total al 200.000 de lei, iar că din totalul de 351 de romi care locuiesc în imobile peste 20% se află acolo ilegal: fie trăiesc în concubinaj, nu-şi declară copiii ani de-a rândul sau le-au expirat buletinele.

La discuţiile din Sala Iorga a Palatului Administrativ a participat şi Iulian Stoian, reprezentant al Consiliului European la Bucureşti, specialist care şi-a anunţat disponibilitatea de a sprijini de la nivelul său soluţiile viabile pe care le va stabili Grupul de Lucru pentru următoarea perioadă.

Comunicat de presă Instituţia Prefectului

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...