Drumul Flămânzi- Plugari se distruge! Autorităţile câştigă mici lupte în instanţă - FOTO

Drumul Flămânzi- Plugari se distruge! Autorităţile câştigă mici lupte în instanţă - FOTO
Lupta pentru drumul Flămânzi- Prăjeni - până la graniţa cu judeţul Iaşi continuă, dar nu în teren, acolo unde sutele de gropi răsărite în asfalt au nevoie urgentă de acoperire, ci în instanţă, scopul fiind banii.

Primul termen al procesului în care compania Bitunova încearcă să obţină peste şapte miliarde de lei vechi (701.439,81 de lei) de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) şi de la Consiliul Judeţean (CJ) a avut loc miercuri la Tribunalul Botoşani.

În afara de suma de 701.439,81 de lei pe care Bitunova o solicită pentru lucrarea efectuată (SIC), constructorul se simte îndreptăţit să solicite şi dobânzi penalizatoare pentru drumul de la Prăjeni.

În instanţă, avocatul constructorului a solicitat şi atragerea Consiliului Judeţean Botosani în proces, având în vedere că instituţia este ordonatorul de credite şi asigură finanţarea DJDP, fiind în egală măsură vinovată de situaţia la care s-a ajuns, respectiv, consideră avocatul, încăpăţânarea pe care DJDP o dovedeşte refuzând să achite obligaţiile ce derivă din contractul semnat în vara lui 2013. Totodată, s-a cerut instanţei să dispună instituţiilor botoşănene ordonanţa de plată a sumei aflate în discuţie, respectiv 701.439,81 de lei.

Instanţa a decis în sensul că CJ nu va avea calitate procesuală, astfel că procesul va continua între DJDP şi Bitunova, şi a respins şi cererea Bitunova privind ordonanţa de plată.   




Lupta juridică nu se încheie aici

Urmează însă un nou proces, a cărui miză este suma de 308.924,93 lei, la care se adaugă dobânzi penalizatoare pentru lucrările pe care Bitunova susţine că le-a făcut pe drumul judeţean în afara contractului, fiind vorba de reparaţii de burduşiri şi pe care de asemenea, DJDP nu le-a achitat.

Războiul juridic între Bitunova şi Direcţia de Drumuri alături de CJ mai include şi un proces la Tribunalul Bucureşti pentru 6,8 milioane de lei, plus dobânzi penalizatoare.




Explicaţiile oficiale în contractul Bitunova

Lumină în acest caz încearcă să facă administratorul public al judeţului, Radu Judele, care explică mecanismul afacerii, sub rezerva că sumele sunt estimative. Potrivit acestuia, în devizul de lucrări al Bitunova este "o chichiţă". Mai exact, durata de execuţie a lucrării cu utilajul folosit pentru reparaţii ar fi trebuit să fie de trei luni, însă constructorul susţine că, folosind utilajul non-stop, cu lucru inclusiv pe timp de noapte, ar fi terminat lucrarea într-o lună.

"Atunci Curtea de Conturi ia valoarea folosirii utilajului pe trei luni de zile, care era fixă, o împarte la trei, pentru că s-a folosit doar o lună, şi iată valoarea. Acesta a fost principiul potrivit căruia Curtea de Conturi a imputat aproape două treimi din sumă DJDP-ului, chiar dacă Bitunova susţine că a lucrat o lună de zile non-stop. De aici tot scandalul", explică Radu Judele, la solicitarea Ştiri.Botoşani.




Enigme dezlegate de Curtea de Conturi

Practic, DJDP-ul a achitat doar 15 milioane din contractul în valoare totală de 22 de milioane de lei, însă din cele aproape 15 milioane, Curtea de Conturi a tăiat 5 milioane de lei. Pentru această sumă, DJDP a deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea banilor.

Pentru cele 7 milioane neplătite de DJDP, Bitunova a deschis trei procese, suma cerută ajungând la 8,2 milioane de lei. Cele două procese derulate la Botoşani fac referire la recuperarea a aproximativ 1,1 milioane de lei.

La rectificarea bugetară din octombrie anul trecut, DJDP a primit bani de la CJ pentru stingerea creanţei către Bitunova, însă Radu Judele susţine că şefii DJDP nu şi-au asumat răspunderea pentru plata datoriei din moment ce Curtea de Conturi a imputat sume din contract.

"Probabil Sorin Clim, şeful DJDP, s-ar fi gândit că dacă plăteşte datoria, va fi nevoit să se îndrepte în instanţă împotriva Bitunova pe o sumă şi mai mare. Cum banii nu au fost cheltuiţi până la 31 decembrie 2014, s-au întors la bugetul de stat pentru că proveneau din cota defalcată din TVA", spune administratorul public al judeţului.




Garanţia depusă de Bitunova- executată pentru umplerea gropilor din drum

Cum Bitunova nu dă semne că s-ar întoarce la Botoşani să facă reparaţiile absolut necesare pe drumul Flămânzi- Prăjeni, conducerea CJ va cere DJDP-ului să execute garanţia, în valoare de 500.000 de lei.

"Cu banii ăştia DJDP să facă plombările urgente, pentru că drumul ăla trebuie să fie reparat, fără îndoială", susţine Radu Judele.

Tocmai aici este partea cea mai revoltătoare a afacerii Bitunova- DJDP. În timp ce instituţiile luptă în instanţă împotriva constructorului sau viceversa, şoferii, neavizaţi anterior, se aventurează pe "drumul gropilor" şi ajung să-şi blesteme zilele pentru că nu-şi pot lua maşinile în braţe să le treacă peste gropi.


 
Citeste si Drumul gropilor. Fala foştilor şefi de CJ, iad pentru şoferi - GALERIE FOTO, VIDEO

 

Spune-ne opinia ta