Dreptul pacientului de a NU fi informat!

Dreptul pacientului de a NU fi informat!
Pacientii care cred ca informatiile medicale le-ar putea cauza suferinta au dreptul de a cere sa nu fie informati. Asa stabileste Legea drepturilor pacientului. Da, poate ca suna ciudat, dar e un lucru bun.

In situatia in care pacientul cere in mod expres medicului sa nu-l informeze, trebuie aleasa o alta persoana care sa fie instiintata in acest sens. Deoarece informatiile medicale sunt confidentiale, potrivit Legii drepturilor pacientului, rudele si prietenii pot afla despre ele doar daca bolnavul isi da acordul.

Motivul pentru care legislatia, arată Avocatnet.ro, prevede dreptul pacientului de a nu fi informat este simplu: informatiile prezentate de medic i-ar putea cauza suferinta acestuia. Nu toti suntem atat de puternici incat sa ducem in spate cunostinte medicale nu tocmai bune despre propria persoana. Efectele psihologice negative ne pot influenta nu doar starea de spirit, ci si viata familiala, profesionala, sociala. Asa ca poate cel mai bun lucru este sa nu stim.

Chiar daca putine persoane se folosesc efectiv de acest drept, este bine ca exista pentru cei care chiar au nevoie de el. Pentru cei care au mai multa incredere in judecata celor apropiati de a lua masuri adecvate situatiei.

Trebuie mentionat ca dreptul de a nu fi informat nu este vreo gaselnita de-a autoritatilor autohtone, acesta este recunoscut la nivel international. Cel mai bun exemplu in acest sens este Conventia europeana privind drepturile omului si biomedicina (pdf), care prevede: "Orice persoana are dreptul sa cunoasca orice informatie culeasa cu privire la sanatatea sa. Cu toate acestea, dorinta unei persoane de a nu fi informata trebuie respectata".

Desigur, dreptul de a nu fi informat nu este absolut. Conventia mai stabileste ca, in cazuri exceptionale, legea poate prevedea restrictii la exercitarea acestuia. De exemplu, daca pacientul are o boala transmisibila si este neaparat necesar sa cunoasca acest fapt si sa ia masurile necesare pentru a nu pune in pericol propria familie sau alte persoane.

Desi exercitarea acestui drept poate da dovada de egoism, el trebuie respectat in cazul persoanelor care nu pot duce poveri considerabile, deoarece efectele negative ar putea duce uneori la situatii neplacute.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
269

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
317

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
252

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...