Drept la replica al MApN, cu privire la articolul "Armata Română se pregăteşte de război!"

Referitor la unele informaţii neconforme cu realitatea, apărute în articolul cu titlul "Armata Română se pregăteşte de război!", privitor la datele eronate publicate în Puterea.ro privind achiziţionarea de uniforme, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

Aşa cum am precizat şi în dreptul la replică transmis către Puterea.ro, autorul articolului foloseşte speculaţiile în legătură cu o procedură legală de achiziţie publică a unor articole de echipament militar, fiind de natură să dezinformeze publicul cititor, în detrimentul respectării adevărului şi al unei documentări fundamentate privind acest subiect.

Ministerul Apărării Naţionale nu "a achiziţionat uniforme de ultimă generaţie model NATO pentru luptă atât în spaţiu împădurit, cât şi pentru misiuni pe care urmează să le desfăşoare în zone deşertificate" şi nici nu "a scos din bugetul statului suma de 1,2 milioane de euro", aşa cum se afirmă în articol.

Potrivit art.3 lit. b din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, "acordul-cadru este înţelegerea scrisă intervenită între una sau mai multe autorităţi contractante şi unul sau mai mulţi operatori economici, al cărei scop este stabilirea elementelor/condiţiilor esenţiale care vor guverna contractele de achiziţie publică ce urmează a fi atribuite într-o perioadă dată, în mod special în ceea ce priveşte preţul şi, după caz, cantităţile avute în vedere".
 
Conform legislaţiei naţionale privind achiziţiile publice, procedura de achiziţie derulată de UM 02574 a început cu publicarea, la data de 14.01.2010, în SEAP (www.e-licitatie.ro), a anunţului de intenţie nr. 16883, apoi a anunţului de  participare nr. 107350/07.09.2010, pentru încheierea unui Acord-cadru pentru furnizare articole de echipament, cu o valabilitate de 14 luni, aşa cum se menţionează şi în anunţul nr. 94838/12.11.2010. Acest ultim anunţ de atribuire vizează încheierea de acorduri-cadru cu operatori economici.
Potrivit OUG nr. 34/2006, acordul-cadru nu obligă autoritatea contractantă de a achiziţiona cantităţile de produse sau serviciile care fac obiectul acordului.

Până la această dată nu s-a atribuit vreun contract subsecvent pentru furnizarea de articole de echipament şi nu s-au virat sume către firmele care au participat la încheierea acordului-cadru.


Biroul de presă MApN


Armata Romana se pregateste de razboi
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
38

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
27

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
70

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...