Doua treimi din ouale produse in Romania sunt de la gaini crescute in baterii!
Stiri Botosani Tuesday, 9 February 2010 ActualitateOrganizatia pentru protectia animalelor "Vier Pfoten" a anuntat, miercuri, declansarea unei campanii intitulate "Explica ce este stampila pe ou".
Reprezentantii organizatiei au spus ca aceasta campanie se doreste a fi un semnal de alarma cu privire la faptul ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care cresc in conditii improprii, care sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar adesea alimentatia acestora contine coloranti si furaje modificate genetic.
"Aceasta alimentatie se rasfrange asupra calitatii produselor. Producatorii trebuie sa inceteze sa foloseasca ouale provenind de la aceste gaini, iar supermarketurile sa ofere consumatorilor alternative, adica oua de la gaini crescute in aer liber", a spus Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten.
El a cerut producatorilor ca ouale sa fie stampilate si a atras atentia asupra faptului ca acele produse marcate cu numere care incep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum. Gabriel Paun a precizat ca cele mai bune oua sunt cele care au pe stampila cifra 0 sau 1, dar acestea se gasesc foarte rar.
Reprezentantul Vier Pfoten a mai spus ca tari precum Austria si Elvetia au interzis deja cresterea gainilor in baterii, iar din 1 ianuarie 2012 toti producatorii din UE vor fi obligati sa renunte la acest sistem de crestere a pasarilor.
Totodata, Paun a precizat ca, potrivit statisticilor primite de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, doua treimi din ouale din Romania sunt produse in baterii.
Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, in opt magazine alimentare au fost gasite la vanzare oua ecologice, iar cinci dintre ele comercializau oua de la gaini crescute in hale, la sol. Totodata, in 18 supermarketuri au fost gasite la comercializare oua de gaini "chinuite in baterii", iar in 13 magazine erau la vanzare oua cu probleme de etichetare, a mai spus Paun.
Directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinta de presa, sustine si el ca este recomandat a fi consumat oul care are pe stampila cifrele 0 si 1.
"Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sanatatea in timp, ducand la supraponderabilitate, obezitate si celelalte afectiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii sa invete sa citeasca stampila de pe oua si sa cumpere numai oua stampilate cu 0 sau 1", a mai spus profesorul Mencinicopschi.
sursa: Mediafax
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Botoșăneanca Ana Maria Micu expune la Iași în cadrul unui amplu proiect artistic intitulat „Reconfigurări”! (Foto)
Muzeul de Artă din Iași a achiziționat anul trecut 22 de lucrări de grafică, pictură, sculptură și animație care poartă semnătura unor artiști contemporani reprezentativi. Astfel, insti...
Sadiku va sta șase luni pe tușă, după accidentarea gravă la meciul Botoșani – Dinamo!
Fundașul central al FC Botoșani, Rijad Sadiku, s-a accidentat grav în meciul cu Dinamo București, scor 1-1, disputat pe „Muncicipal” în cadrul rundei a XXVI-a a SuperLigii. ...
Enriko Papa, îngrijorat de accidentarea colegului său după meciul dintre Botoșani și Dinamo!
La finalul partidei desfășurate pe stadionul Municipal din Botoșani, Enriko Papa a apreciat efortul echipei și a subliniat importanța ocaziilor clare de gol ratate. De asemenea, jucătorul a r...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.57 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici