Doua romance acuza statul olandez ca le-au furat copiii

In timp ce doua romance plang disperate ca olandezii le-au confiscat micutii, raspunsul dat de cei care au facut asta, nu lasa loc de interpretare: "Statul isi protejeaza cetatenii inca de la nastere".

Potrivit legilor din Olanda, asistentii sociali pot decide cu usurinta in baza unor criterii vagi daca un prunc are conditii bune in casa parintilor sai. Daca strainii considera ca nu, cel mic este plasat intr-o alta familie pana cand mama si tatal din acte demonstreaza ca pot avea grija de el. Procedurile dureaza insa, foarte mult.

"Aveam copilul in brate, mi-au smuls baiatul din brate si au plecat", a povestit Florica Silea, una dintre mamel aflate in aceasta situatie.

"Va spun ca nu mai pot sa traiesc fara el, e greu sa fii mama si, nu din vina ta, sa iti fie luat de la piept", a spus si cealalta mama, Carmn Popescu.

Aceste doua romance trec de ceva timp prin drama vietii. Bebelusii lor au fost luati de Protectia Copilului din Olanda, iar oficialii acestui stat explica sec deciziile:

"Ceea ce nu poate fi in regula ar putea fi locuinta in care unde intoarce mama. Sau ca banii nu ajung pentru intretinerea micutilor sau poate un mediu violent in familie, tensiuni intre parinti", a explicat Richard Bakker, purtator de cuvant Protectia Copiilor Olanda.

Asa ca pruncul Floricai a ajuns, la 48 de ore de la venirea pe lume, in bratele unor straini. Va sta trei luni in aceasta familie timp in care are loc o ancheta. Olandezii vor sa afle daca au parintii naturali o locuinta adecvata? Au bani suficienti? Si mai ales ce inseamna bani suficienti?

"Legislatia din Olanda este nepermis de vaga, permite o interpretare a situatiei de fapt - locative, financiare, a relatiilor familiale, astfel incat abuzuri pot sa apara oricand, este o actiune abuziva sa desparti un copil de mama la nastere", a punctat Renatte Weber, specialist in drept international.

Cei de la Ministerul de Externe, la care apeleaza orice roman aflat in dificulatate cand este peste granite, precizeaza:

"Situatiile de acest gen sunt tratate in mod individual, de la caz la caz(...). Nu se poate in niciun caz vorbi despre un fenomen generalizat si nicidecum despre un caracter discriminatoriu fata de cettenii romani".

Asadar, nu numai romanii saraci risca sa isi piarda copiii in Olanda. Ce trebuie sa stie toti cei care traiesc acolo? Daca ajung in aceasta situatie, in primul rand isi angajeaza un avocat. Desigur, daca au si bani sa ii achite onorariul.

Chiar daca CEDO le da dreptate mamicilor aflate intr-o astfel de situatie, nimeni nu mai poate da inapoi timpul pierdut. Care in primele zile, luni de viata pot insemna enorm pentru dezvoltarea ulterioara a relatiei dintre copil si cea care l-a adus pe lume.


Pro TV

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la ieșirea din oraș, o cisternă s-a răsturnat! (Foto)

astăzi, 16:47

Un bărbat de 40 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier produs pe DE 58, la ieșirea din municipiul Botoșani. Evenimentul a avut loc în urmă cu pu...

Povestea preotului care a studiat Teologia la 51 de ani, după o boală. A slujit 10 ani într-un sătuc din Botoșani, fără salariu!

astăzi, 15:15

Aurica și Vasile Sarmanu, de 72, respectiv 73 de ani, sărbătoresc anul acesta 51 de ani de căsnicie. Părintele este originar din satul Ciprian Porumbescu, Suceava, iar preoteasa din satul Doro...

FOREST RUN BOTOȘANI – Alergăm pentru sănătate, în inima naturii

astăzi, 14:24

Work Tape Medical are plăcerea de a vă invita la prima ediție a concursului de alergare Forest Run Botoșani, un eveniment dedicat sănătății, mișcării și bucuriei de a fi împreună &ic...