Două Parchete din judeţul Botoşani riscă să rămână fără conducere!

Două Parchete din judeţul Botoşani riscă să rămână fără conducere!

   Darabaneni.ro

Dificultăţile cu care s-au confruntat candidaţii la examenele de intrare în corpul magistraţilor, dar şi deficitul de specialişti din domeniu dau naştere unor situaţii greu de gestionat. De la începutul anului viitor, două Parchete din judeţul Botoşani riscă să rămână fără conducere.

Asta în condiţiile în care mandatul lui Nicu Paul Ioniţă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, se termină, procurorul având posibilitatea să profeseze la Parchetul de pe lângă o curte de apel, pentru care are gradul necesar. Cum, de cealaltă parte, procurorul Mihaela Juravle are probleme cu legea, fiind cercetată penal pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la fals sub semnătură privată, Parchetul dărăbănean riscă să rămână fără procurori.

O situaţie oarecum similară se întâmplă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, acolo unde delegaţia prim- procurorului Mircea Hanachiuc expiră tot la începutul anului viitor, procurorul având posibilitatea să revină la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru a-şi continua activitatea.

La Săveni va rămâne Bogdan Alexoaie, proaspăt intrat în sistem după ce a promovat concursul de intrare în magistratură. Însă acesta trebuie să urmeze cursuri intensive, ce durează în jur de trei luni, în care să se familiarizeze cu particularităţile noii meserii, cursuri ce se desfăşoară la Bucureşti sau la Timişoara.

"Soluţia procedurală, dacă nu se găseşte vreun procuror care să preia conducerea Parchetului, este ca Parchetul de pe lângă Tribunal să preia activitatea. La Dorohoi, schema de procurori este completă, la Darabani, sunt doi procurori din trei, însă domnului Ioniţă îi expiră mandatul, nu ştim ce se va întâmpla, iar procurorul Juravle nu este suspendat deocamdată din funcţie. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani are un singur post vacant, numai că doi procurori activează în alte părţi: domnul Hanachiuc la Săveni şi doamna Marciuc, care activează la Parchetul de pe lângă Tribunal. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani sunt două posturi vacante. Per ansamblu, stăm bine, dar nu se ştie ce se va întâmpla din ianuarie", explică procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.


(Foto: procurorul Valeriu Chihaia) 

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care patru judecători au fost eliberați din funcție, iar 28 au fost numiți pe noi posturi. În plus, 20 de procurori au primit decretele de numire din partea președintelui. Printre aceştia se află şi Bogdan Alexoaie, ce va activa la Parchetul Săveni.

 

Spune-ne opinia ta