Dosarul ICA. Cum au explicat magistratii METODA prin care Dan Voiculescu a spalat bani

Dosarul ICA. Cum au explicat magistratii METODA prin care Dan Voiculescu a spalat bani
Peste trei zile Curtea de Apel Bucuresti reia dezbaterile in dosarul in care Dan Voiculescu este acuzat de fraudarea privatizarii Institutului de Chimie Alimentara. Fondatorul PC a anuntat ca instanta urmeaza sa dezbata infractiunea de spalare de bani pentru care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Potrivit DNA, operatiunea de preluare a ICA de catre Voiculescu a inceput inca din anul 1991 si s-a incheiat in 2004-2005, ultimul element fiind spalarea de bani.

Voiculescu este acuzat ca a spalat actiunile obtinute de el in urma privatizarii frauduloase a ICA. DNA si judecatorul au aratat ca privatizarea ICA s-a realizat fraudulos, valoarea actiunilor fiind de peste 7 milioane eur,o in timp de Voiculescu a platit 104.000 euro. Voiculescu a preluat aceste actiuni pe care le-a cedat mai departe fiicelor, comitand astfel infractiunea de spalare de bani, sustin magistratii.

In dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare procurorul Emilian Eva de la DNA, supervizat de procurorul Doru Tulus, a refacut intreg traseul si a contabilizat toate metodele prin care proprietatile statului au intrat in posesia lui Dan Voiculescu la un pret apreciat de ei si de judecatori drept derizoriu. Procurorii spun ca operatiunea de preluare a ICA de catre Voiculescu a inceput inca din anul 1991 si s-a incheiat in 2004-2005, ultimul element fiind spalarea de bani, sustine DNA.

Potrivit rechizitoriului preluarea frauduloasa a ICA de catre Dan Voiculescu s-a realizat in patru etape infractionale, sustin anchetatorii DNA si judecatoarea Gratiela Constantin de la Tribunalul Bucuresti care l-a condamnat pe fondatorul trustului Intact la cinci ani de inchisoare:

- Faza 1. Preluarea cladirilor ICA si constructia unor cladiri noi pe terenul institutului prin asocierea ICA/Grivco si Crescent intr-o societatea noua, denumita Bioprod. Voiculescu controla atat Crescent, cat si Grivco. Imobilele au fost extrem de mult subevaluate. Procurorii spun ca pretul platit a fost de 75 de ori mai mic.

- Faza 2. Preluarea terenurilor de sub cladiri din nou folosind aceeasi reteta a subevaluarii.

- Faza 3. Privatizarea ICA realizata cu dedicatie pentru Grivco si Dan Voiculescu. Atat in aceasta faza, cat si in cele de mai sus un rol important l-au avut membrii PC infiintat si condus de Dan Voiculescu, care faceau parte din conducerea ICA. Voiculescu platind pentru actiunile societatii 104.000 euro desi valoarea lor erau de peste 7 milioane euro.

-Faza 4. Dan Voiculescu imprumuta dupa privatizare ICA si devine actionar majoritar. Dupa acest episod el a transmis actiunile ICA fiicelor sale. In acest fel, spun procurorii, Dan Voiculescu a spalat actiunile ICA deoarece ele au ajuns la el prin actiuni ilegale de diminuare a valorii despre care Voiculescu avea cunostinta. Dupa cedarea actiunilor catre fiicele sale, Voiculescu spera ca institutiile statului sa considere ca ele sunt terti de buna credinta.

Dan Voiculescu respinge acuzatiile de spalare de bani

Dan Voiculescu a declarat atat in faza cercetarilor, cat si in faza judecarii dosarului ca nu a comis niciun fel de infractiune. El a respins acuzatia de spalare de bani. In ultima perioada Voiculescu a incercat sa demonteze mediatic acuzatiile procurorilor si constatarea judecatoarei de la Tribunalul Bucuresti care l-a condamnat pentru spalare de bani. Recent, Voiculescu a declarat urmatoarele despre spalarea de bani: Am inteles ca se va discuta problema incadrarii juridice. Se va discuta daca avem de-a face cu o spalare de bani. Intre timp, am devenit un mic specialist in spalare de bani, am studiat foarte mult si am inteles ca, pentru spalare de bani este nevoie de bani murdari - ceea ce nu este cazul la mine, pentru ca toti banii mei au fost numai in conturi bancare -, si de intentia de a ascunde produsul sau banii pe care i-ai obtinut – si nu se pune acest caz, pentru ca eu le-am lasat mosternire fetelor mele, la vedere, cu acte legale. Deci spalarea de bani inseamna bani murdari, ascunsi. Ca atare, nu poate fi vorba despre spalare de bani. Dar o sa vedem, judecatorul este cel care hotaraste ce se va intampla pe data de patru

Detaliile spalarii de bani

Procurorii DNA si judecatorul Tribunalului Bucuresti spun ca Dan Voiculescu este vinovat de spalare de bani pentru ca stia faptul ca activele ICA au fost subevaluate in mod voit, ca licitatia a fost trucata si intreaga operatiune, care in sine constituie un concurs de infractiuni, a fost facuta cu scopul precis ca el sa cumpere institutul la un pret cat mai mic. Astfel ca procurorii si judecatorul au aratat ca Voiculescu a comis infractiunea de spalare de bani pentru ca a dobandit un bun despre care  stia ca provine din savarsirea de infractiuni. Instanta a mai retinut ca prin donarea actiunilor ICA fetelor sale Voiculescu a reusit sa creeze o o aparenta  licita a titlurilor obtinute

Motivarea Tribunalului Bucuresti detaliaza juridic de ce Dan Voiculescu a fost condamnat pentru spalare de bani:

►Prin urmare, probele administrate in cauza  au demonstrat  ca, practic, inculpatul V.D. si ceilalti inculpati au urmarit  un scop  comun care  s-a  si realizat prin adjudecarea pachetului de actiuni de catre SC G. SA  la un pret derizoriu, ca urmare a subevaluarii cu intentie  de catre ceilalti inculpati, care au confirmat  documentatia ce a stat la baza  dosarului de privatizare, acestea  conducand la concluzia  logica si fireasca ca inculpatul D. V.  a cunoscut  ca pretul platit pentru pachetul majoritar al SC ICA  SA, achizitionat in urma licitatiei  organizata de ADS, este consecinta  subevaluarii  cu intentie  a bunurilor societatii, realizata de catre ceilalti inculpati.

►Cu alte cuvinte, sunt indeplinite  conditiile  prevazute de textul de lege care incrimineaza  infractiunea de spalare de bani si anume  existenta  unei infractiuni premise- comise de o alta persoana- si cunoasterea  ca  bunurile provin  din savarsirea de infractiuni.

►In speta,  un element  definitoriu care contureaza sintagma cunoasterea, pentru intrunirea elementelor constitutive  ale  acestei infractiuni  este si cel al pretului derizoriu  platit de SC G.  pentru pachetul majoritar  de actiuni .

►Aspectul derizoriu al pretului platit  si subevaluarea patrimoniului SC ICA SA  cu consecinta unei  valori reduse a pachetului majoritar de actiuni rezulta din rapoartele de constatare tehnico-stiintifice si din ...... efectuate in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti care au stabilit in cursul urmaririi penale, o valoare  a acestuia  de ... euro, iar in cursul cercetarii judecatoresti, fata de datele  raportului de ....... .. judiciara din data de ..... 2012 intocmit de ....... B.E. si luand  in considerare  si celelalte elemente  de activ  si pasiv ale  societatii, precum si evaluarea titlurilor de  participare  efectuata de ....... P.  M., valoarea  de piata a intregii societatii, respectiv a pachetului de actiuni este de ...RON, echivalentul a ...USD la cursul de …. RON/USD sau echivalentul a ...euro la cursul de …. RON/Euro, la data de ......... 2003.

►Cu alte cuvinte, daca inculpatii din acest dosar nu ar fost influentati  de catre inculpatul V.  D. si corelativ acestia nu ar fi incalcat dispozitiile legale in materia privatizarii si regulamentele de ordine interioara, in exercitarea  functiilor indeplinite,  incalcari  care au  condus la  subevaluarea  vadita a bunurilor  societatii si a  pachetului majoritar de actiuni, SC G. SA , cea mai importanta  firma din cadrul grupului de firme detinute de inc. V.  D.,  nu ar fi achizitionat niciodata pachetul majoritar de actiuni  cu suma  derizorie de ...euro, ce reprezenta pretul unui .......................

►Totodata, disimularea originii ilicite a  bunurilor , respectiv a  titlurilor de participare a SC ICA  rezulta  si din  contractele  incheiate ulterior adjudecarii pachetului majoritar de acactiuni  prin licitatia  organizata de ADS.

►Prin  urmare,  finalizarea operatiunilor de spalare a titlurilor de participare  s-a realizat la data de ..... 2005,  cand  urmare unei operatiuni de majorare  de capital in numerar la care a  subscris exclusiv   inculpatul V.  D. cu suma de …. ROL cand  nivelul participatiei sale a crescut la ....... % si ulterior, au intervenit contractul de donatie prin care a ....... celor ...... ale sale, persoane de buna-credinta, actiunile  aratate mai sus, reusind astfel sa  creeze  o aparenta  licita a titlurilor obtinute.

►Analiza  acestui  proces  care  s-a  finalizat  cu incheierea  contractului de  privatizare nr. .../.....2001 prin care SC G. SA B. a obtinut  titlurile  de participare in cota de ....% ale SC I.C.A SA  asumandu-si prin contract realizarea  unor investitii de ...euro si plata obligatiilor  restante  ale  societatii demonstreaza ca inculpatul V.D.  a  avut initiativa acestor operatiuni complexe si complicate carora le-a  dat numai o aparenta de  legalitate si a cunoscut  ca le-a  dobandit  ca urmare a subevaluarii vadite a patrimoniului societatii realizate de catre ceilalti inculpati , pe care i-a  si influentat in realizarea scopului urmarit.

►Fapta inculpatului V.D. ,constand in aceea  de  a  fi  dobandit  in   nume   propriu, in perioada  .......2004-.......2005, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale,  prin  douã    operatiuni   succesive  de  majorare   a  capitalului social   al    SCI.C.A.SA B.   si  o  operatiune de  cesiune de  actiuni,    initial .... %  iar  in final a crescut nivelul  participatiei  la  ......  %    din   actiunile   acestui emitent si ulterior, le-a  .......  ...... sale in conditiile  in care cunostea  ca   acestea      au  fost  obtinute   de    SCG.SA B.   prin sãvarsirea  de  cãtre  reprezentantii  legali  ai societãtii, ai  A.D.S. si  ai   societãtii  comerciale    vizate, a infractiunii prev. de art. 10  din Legea nr. 78/2000, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani, fapta prevazuta si pedepsita de art. 17 lit e din Legea nr. 78/2000 cu trimitere la art. 29 alin. 1 lit c din Legea nr. 656/2002 modificata, cu referire la art. 10 alin. 1 lit a  din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal. *(Sursa: Motivarea Tribunalului Bucuresti)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
4

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
60

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
34

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...