Născută în Dorohoi, județul Botoșani, Ofelia Ungureanu a părăsit România acum 16 ani. De-a lungul anilor, tânăra a avut mai multe locuri de muncă până să ia decizia că este momentul să-și dezvolte pasiunea pentru gastronomie.
„Am lucrat în cafenele, în restaurante. Înveți, prinzi experiență și până la urmă ajungi să faci ceva cu tine, cu viitorul tău. Ai mulți ani munciți și la un moment dat te întrebi: «Ce pot să fac?»”, a spus românca într-un interviu pentru Libertatea. Alternativa a fost una singură: să pună pe picioare o afacere pentru a asigura viitorul familiei: „Am hotărât să luăm restaurantul acesta micuț și să muncim”.
”Am avut o săptămână la dispoziție să deschidem!”
Casa Urbano, situat în apropiere de Manon, a luat ființă acum un an, iar românca a aflat de existența acestui restaurant de la un prieten bun. „A fost greu pentru că aici este diferit. De la 30 de kilometri la 30 de kilometri, oamenii au alte obiceiuri, mănâncă altfel. A trebuit să mă pun la curent cu tot ce se făcea, cu ce le place, cum ar trebui făcut și cum nu. A fost o decizie rapidă. Am avut o săptămână la dispoziție să deschidem. A trebuit să ne grăbim pentru că deja avea o lună de când era închis”, a mărturisit Ofelia Ungureanu.
Conform spuselor sale, prima săptămână a fost mai grea, însă, la final, oamenii au fost mulțumiți de mâncare și de servire. „Toți cei care au venit să mănânce au fost încântați. Nu le venea să creadă că o româncă vine să le gătească lor. A fost ceva wow, dar mie nu mi se pare. E mult mai complicată bucătăria noastră”, a mai mărturisit românca.
”Toată lumea bea o cafea în bar!”
Cu toate că mulți dintre cei care aleg să deschidă un restaurant în străinătate optează pentru rețete specifice țării natale, Ofelia Ungureanu a decis să urmeze o altă cale. În loc să includă în meniu preparate tradiționale românești, ea a ales să se concentreze pe mâncăruri specifice zonei. Totuși, ea a precizat că dacă există cerere, cum ar fi rezervări, pregătește cu drag și preparate românești.
Un aspect care o impresionează pe Ofelia Ungureanu este respectul pe care oamenii îl au pentru ospătari și bucătari: „Sunt puțin mai deschiși. Atunci când mergi undeva să mănânci, te simți ca acasă. Oamenii se respectă mult mai mult. Iau masa împreună cu familia, se prețuiesc mult unul pe celălalt”.
În plus, românca a sesizat și obiceiul de a merge la bar pentru a savura cafeaua. „Toată lumea bea o cafea în bar. La noi, în România, te duci mai mult la un aparat de cafea. Lumea e mai grăbită, mai stresată. Totul este pe grabă. Aici (n.red- în Manon) își permit să meargă la bar, să bea o cafea dimineața, să citească un ziar, să ia micul-dejun”, a mai spus ea.
„Toată viața noastră este aici”
Întrebată dacă în zona în care locuiește sunt și alți români, femeia a precizat că este „singura. În zona unde sunt eu, sunt singură. În rest, sunt mulți englezi, nemți. Suntem o comunitate mixtă. Sunt oameni buni, foarte educați. De când ne-am mutat aici, toată lumea este OK și te simți ca la tine acasă. Practic, îți face plăcere să cunoști oameni, să stai cu ei. Sunt călduroși și deschiși”.
Întrebată dacă s-a gândit să se întoarcă în România, Ofelia a răspuns: „Grea întrebare. Nu, nu cred că ne întoarcem. Toată viața noastră este aici. Copiii sunt la școală. Nu știu dacă ne-am vedea în viitor în România din cauza faptului că s-au schimbat o grămadă de lucruri. Toate sunt diferite. Nu este același lucru. Încerci să faci în așa fel încât să le oferi copiilor șansa pe care tu nu ai avut-o, nu ai putut, nu ți-ai permis la un moment dat. Încerci să faci în așa fel încât să le fie lor bine. Ar fi greu să-i iei dintr-un mediu unde s-au născut, unde au învățat, și-au făcut prieteni. Au fost în vacanță, dar nu s-au acomodat deloc”.