Doliu în cultura din România. Un fost Cetățean de Onoare al Botoșaniului a trecut la cele veșnice

A publicat peste 15 volume de versuri și a primit numeroase premii.

Poeta, prozatoarea și eseista Angela Marinescu, o voce importantă pentru lumea literară din România, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Aceasta a refuzat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1981, însă i s-au acordat numeroase premii, printre care Premiul „Nichita Stănescu” în 1990 şi Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în 2006, iar volumul „Jurnal scris în a treia parte a zilei. SOLDAT. Urme ale trecutului pe câmpul de luptă” a fost apreciat drept Cartea anului 2019.

Angela Marinescu s-a născut în 1941 la Arad. O tuberculoză gravă i-a marcat tinereţea între 15 şi 26 de ani. S-a decis să studieze medicina şi psihologia. A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul „Sânge albastru”, scrie g4media.ro.

A publicat 13 volume, în mare parte volume de versuri, „Cocoşul s-a ascuns în tăietură” (1996) şi „Fugi postmoderne” (2000). A publicat un volum de eseuri „Satul în care mă plimbam rasă în cap”, 1996.

În luna septembrie 2006, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în sala Teatrului Dramatic din Botoşani, i-a fost decernat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

Mai mult decât atât, aceasta a primit și titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.

A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: „Păsările pe cer ţipă”, Casa de pariuri literare, 2021, „Jurnal scris în a treia parte a zilei. Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, Editura Fractalia, 2019, „Cocoşul s-a ascuns în tăietură” (1996), „Fugi postmoderne” (2000), „Îmi mănânc versurile” (2003), „Limbajul dispariţiei” (2006), „Întâmplări derizorii de sfârşit” (2006) şi „Probleme personale” (2009).

Creaţia Angelei Marinescu a exercitat şi exercită o largă influenţă în estetica poeziei contemporane.

A fost căsătorită cu scriitorul Gavril Matei (1943-2008), având împreună un fiu, eseistul Alexandru Matei.

Anunțul a fost făcut de scriitori apropiați de poetă, pe social media.

Dumnezeu să o ierte!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Lăcătușu, candidata USR la Camera Deputaților, rezolvă prin lege problema Centrului Vechi: Amenzile neachitate se plătesc cu muncă în folosul comunității!

astăzi, 11:02

Candidata Uniunii Salvați România la Camera Deputaților va susține în Parlament un proiect de lege privind transformarea automată a amenzilor pentru tulburarea ordinii și liniștii pu...

După tragedia provocată de șoferul din Botoșani: Multă tristețe în Siret și localitățile din jur pentru tinerii Rudolf și Tudor și instructorul auto morți pe E 85!

astăzi, 10:51

Cazul celor trei suceveni morți în teribilul accident rutier de sâmbătă de pe E 85, de la Grănicești, a îndoliat orașul Siret și localitățile din jur,  unde foarte mult...

Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege! (Video)

astăzi, 10:50

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlam...