Doina Federovici solicită demisia cadrelor medicale considerate vinovate de moartea Alexandrei (video)

Doina Federovici solicită demisia cadrelor medicale considerate vinovate de moartea Alexandrei (video)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Botoşani, Doina Federovici, a cerut, miercuri, demisia cadrelor medicale considerate a fi vinovate de moartea unei tinere de 25 de ani, care era internată pe Secția de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.

Oficialul CJ a declarat, într-o conferință de presă, că demisia medicului curant Carmen Oprișanu şi cea a medicului de gardă Maria Pitrop ar reprezenta „un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii”.

„Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima revolta! Este inadmisibil ca astfel de cazuri, atât de grave, să se petreacă în unitățile sanitare! Este inadmisibilă atitudinea cadrelor medicale care s-au ocupat de Alexandra! S-au demarat mai multe anchete în acest caz, iar cei vinovați vor plăti. Am solicitat și solicit cu fermitate găsirea și pedepsirea cât mai urgentă a vinovaților. Rapoartele comisiilor administrative și de disciplină din cadrul Spitalului Județean, precum și cel al Direcției de Sănătate Publică arată clar că în cazul Alexandrei au existat erori, motiv pentru care solicit demisia medicilor implicați în acest caz, medici care au arătat o totală lipsă de empatie față de o femeie aflată în suferință și carențe uriașe de profesionalism. Este un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii! Aceste demisii trebuie să vină rapid și fără ezitare, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple!”, a afirmat Doina Federovici.

Șefa administrației județene a atras atenția că personalul care nu se implică în desfășurarea actului medical din spitale ar trebui să părăsească sistemul sanitar.

„Cine are de făcut o treabă să o facă. Iar cine nu-și face treaba să răspundă. Cine nu înțelege să-și facă treaba să plece! Am cerut mereu și voi continua să cer cadrelor medicale să arate mai multă empatie față de pacienți și să acționeze doar în interesul acestora. Tot corpul medical trebuie să înțeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care le cer ajutorul nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenți, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar. Nu mai există cale de întors! Solicit cadrelor medicale medii care au cunoștință de situații de neacceptat ce se petrec în unitățile sanitare să iasă să le spună. Vor avea tot sprijinul nostru pentru a îndrepta situația!”, a mai declarat președintele CJ Botoșani.

Federovici a subliniat că botoșănenii nu merită un astfel de tratament din partea unor medici a căror atitudine „lasă mult de dorit”. Oficialul a făcut un apel la cadrele medicale cu studii medii „care au cunoștință de situații de neacceptat ce se petrec în unitățile sanitare să iasă să le spună”, asigurând că vor avea sprijinul administrației.

„Cei implicați în tragicul caz al Alexandrei nu au avut nici măcar bunul simț să-și ceară scuze familiei, să vorbească cu aceasta și să le explice ce s-a întâmplat. O fac eu în numele lor. Botoșănenii nu merită un astfel de tratament din partea unor medici și nu vom renunța de la obiectivul nostru de a îmbunătăți serviciile medicale și de a investi și mai mult în sistemul sanitar, chiar dacă va trebui să ne luptăm cu opoziția sistemului medical. Este timpul ca și Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România să-i pedepsească exemplar pe cei care au greșit și să facă front comun cu administrația pentru a îmbunătăți calitatea actului medical”, a adăugat Doina Federovici.

Ea a anunțat că Spitalul Județean a solicitat efectuarea unui audit extern pentru evaluarea cu celeritate a activității medicale din cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie.

„Vom pune în aplicare toate măsurile ce vor rezulta din auditul extern comandat de conducerea Spitalului, indiferent cât de dure vor fi acestea. Ca femeie și mamă sper ca situații ca devastatorul caz al Alexandrei să nu se mai repete, iar cadrele medicale să-și înțeleagă pe deplin responsabilitățile nobilei misiuni la care s-au angajat, să nu uite niciodată jurământul pe care l-au depus, să arate mai multă empatie față de pacienți și să facă toate eforturile pentru a-i salva pe cei care au nevoie de ajutor”, a mai afirmat președintele CJ Botoșani.

Alexandra Ivanov a fost spitalizată joi seară, după ce a fost adusă la Maternitate cu ambulanța. Ea prezenta o sângerare genitală externă şi dureri abdominale, decedând vineri dimineață, după ce medicul de gardă i-a administrat doar o perfuzie. Cazul a provocat un val de reacții și proteste în rândul botoșănenilor, care cer suspendarea dreptului la liberă practică a cadrelor medicale care au neglijat-o pe tânără, mamă a trei copii și însărcinată cu al patrulea.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta