Document guvernamental: Declansarea unei pandemii in Romania, tot mai probabila. Rata de mortalitate - pana la 3%!

Declansarea unei pandemii cu virus gripal porcin este tot mai probabila si se poate extinde in cateva ore, cu rata de mortalitate de pana la 3% si scaderea fortei active cu 20-50%, Romania avand un numar redus de doze antigripale in timp ce Franta, de exemplu, are medicamente pentru toata populatia.


Situatia este prezentata intr-un document guvernamental, obtinut de MEDIAFAX, intitulat "Sistemul de sanatate publica si raspunsul in caz de pandemie cu virus gripal porcin".

"Suntem aproape de o pandemie? Nu se stie, dar este posibil si devine tot mai probabil. Oamenii de stiinta nu stiu cand va aparea din nou gripa pandemica, insa subliniaza faptul ca aparitia ei este sigura", se arata in document.

Este amintit ca gripa pandemica se manifesta la momentul aparitiei unui nou virus de gripa impotriva caruia populatia nu are imunitate/rezistenta si ca un astfel de virus are capacitatea de a infecta populatia cu viteza unui virus obisnuit de gripa, dar cu efecte mult mai devastatoare, ducand la o mortalitate ridicata.

Rata probabila a mortalitatii - intre 0,8 si 3%

Ca efecte probabile ale gripei pandemice sunt indicate raspandirea globala in termen de cateva ore, avand in vedere viteza de deplasare cu mijloacele de transport moderne, afectarea a 30% din populatie, o rata a mortalitatii de 0,8-3%, reducerea fortei active cu 20-50%, afectarea continuitatii serviciilor de baza si a economiei nationale.

In document se face referire si la sistemele sanitare depasite, precum si la posibilitatile de prevenire si tratament limitate.

La intrebarea "Suntem pregatiti pentru gripa pandemica?", unul dintre raspunsuri se refera la stocarea medicamentelor antigripale, aratandu-se ca Franta asigura astfel de medicamente pentru totala populatia, in timp ce Romania detine 40.000 de doze.

Solutiile indicate sunt colaborarea interstatala, monitorizarea si schimbul de informatii in timp real, planificarea la toate nivelurile, informarea precoce a populatiei, colaborarea cu mass-media si instruirea reprezentantilor mass-media din timp.

HotNews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

astăzi, 19:51

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

astăzi, 19:15

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

astăzi, 18:34

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...