Doar 10 la sută din fructele şi legumele care ajung în ţară sunt controlate sanitar-veterinar. Unde sunt cele mai multe pesticide!

În acest moment, potrivit legislaţiei europene, doar 10% din fructele şi legumele care ajung în ţară sunt controlate de inspectorii sanitar-veterinari.
 
Merele, roşiile şi portocalele sunt primele pe lista alimentelor care conţin cele mai multe pesticide, potrivit unui raport al inspectorilor sanitar-veterinari. Cele mai multe dintre merele cu o cantitate mare de pesticide sunt româneşti, iar restul fructelor, în mare parte citrice, sunt aduse din ţări non UE.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Există riscul, dacă nu controlezi, să ai situaţii cu depăşiri de limită de pesticide. Noi controlăm în continuare şi având în vedere cazul recent unde s-au încriminat inclusiv portocale putem declanșa un control mai susținut".

Andrei Butaru, președinte ANSVSA: "Controlăm importurile din toate țările nu doar din Turcia, atât din zona euro, cât și cele terțe, avem la ora actuală peste 480 de probe recepționate. Deocamdată nu sunt depășiri de pesticide, se face un control general, nu se ia fiecare bucată, e imposibil, nu se face nicăieri în lume.".

În primele 10 luni ale anului trecut au fost importate aproape 160 de mii de tone de citrice. O treime dintre acestea sunt aduse din Turcia. În cazul în care substanţele folosite pentru tratarea plantelor sunt folosite în exces, primii afectaţi sunt copiii şi vârsticii.

Şerban Damian, nutriţionist: "E.coli e un germen, pesticidele sunt din altă clasă, substanță chimică, acolo vorbim de alte simptome, dozele mari pot duce la afecțiuni neurologice, pot fi dureri de cap, pierderea echilibrului".

Nutriţioniştii atrag atenţia că trebuie respectate regulile de igienă.

Şerban Damian, nutriţionist: "Orice fruct sau legumă trebuie spălate, prin spălare insistentă cu apă caldă, chiar frecând bine fructul, legumele respective, tot ce e pe suprafața lui patogen, germen, substanța chimică ar trebui să se elimine, există chiar și detergenți speciali pentru fructe și legume. Dacă vrem să mergem mai departe ar trebui să eliminăm coaja".

Sunt cazuri în care alimente contaminate cu pesticide ajung la vânzare, în ciuda controalelor autorităţilor. S-a întâmplat în 2013, când 365 de kilograme de pere au ajuns pe raft. Cu un an înainte 120 de tone de grapefrut, provenite din Turcia, au fost distruse din cauza mare de imazalil, o substanţă folosită pentru protecţia plantelor, arata Digi24.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România a strălucit la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, unde țara noastră a participat cu statut de invitat!

astăzi, 09:00

România a obţinut două medalii de aur, două de argint, trei de bronz şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, unde ţara noastră a participat cu statut de invitat, a...

Un cutremur de magnitudine 4,6 a avut loc în zona Vrancea

astăzi, 08:40

Duminică seară, la ora 21:34, un seism cu magnitudinea de 4,6 a avut loc în Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Specialiștii INC...

Nuntă ca în povești, toată suflarea satului și zeci de preoți alături de doi tineri care și-au unit destinele!

astăzi, 08:15

"Iubirea răspunde la toate întrebările: iubirea aduce prunci, care dau valoare nemaipomenită căsniciei - zâmbetul lor - şi creează unitate nezdruncinată familiei. Dar, vă repe...