Diurnele vor fi impozitate ca salariile

Diurnele vor fi impozitate ca salariile
Indemnizatiile primite de angajati pentru deplasarile in strainatate sau in tara vor fi impozitate la fel ca si veniturile salariale, cu impozit pe venit si contributii de asigurari sociale, pentru partea care depaseste nivelul stabilit pentru institutiile publice, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

In prezent, cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor era deductibila fiscal daca nu depasea de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice.

Proiectul de act normativ prevede "eliminarea limitarii deductibilitatii fiscale a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor la 2,5 fata de nivelul pentru institutii publice, in vederea sustinerii activitatii desfasurate de contribuabili, in corelare cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu reglementarile privind impozitul pe venit, respectiv contributii sociale".

Astfel, vor fi deduse integral la nivelul angajatorului cheltuielile cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la determinarea venitului net anual din activitati independente, concomitent cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu impozit pe venit, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice prin hotarâre a Guvernului.

Totodata este prevazuta "aplicarea unitara a contributiilor sociale pentru indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit prin hotarâre a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice".

Drepturile primite in limita stabilita pentru personalul din institutiile publice nu vor fi impozitate. Vor fi exceptate de la plata contributiilor sociale sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
355

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
635

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
1038

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...