Directorul DGASPC: "Nu putem interveni prea mult pentru protectia copiilor folositi la cersit. Este un vid legislativ!"

Directorul DGASPC: "Nu putem interveni prea mult pentru protectia copiilor folositi la cersit. Este un vid legislativ!"

LIVIU RADASANU

Liviu Radasanu confirma declaratiile facute de seful Politiei Comunitare, legat de mamele cu copiii sugari folositi la cersit, care sunt eliberate imediat din centru, facand inutila munca politistilor comunitari.

"De fiecare data noi ducem mamele cu copii care sunt la cersit la Protectia Copilului si imediat sunt eliberati sau nu se iau masurile necesare, chiar daca sunt minori. Cred ca legea este undeva incompleta", a spus Ioan Onutu, seful Politiei Comunitare.

In replica celor spuse de Ioan Onutu, Liviu Radasanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a spus ca legea nu-i permite sa opreasca mama si copilul in centru cu forta, intrucat atunci ar fi vorba de sechestrare, nu de protectie.

"Cu privire la afirmatia sefului de la Politia Comunitara, potrivit legii privind protectia copilului, noi nu putem opri cuplul mama-copil cu de-a sila. Daca mama dovedeste ca are casa, venituri, minimul din ce sa traiasca, chiar daca a fost prinsa la cersit, nu o putem opri cu forta, mai ales daca declara in scris ca nu doreste sa mai ramana in centru. Legea priveste in primul rand protectia copilului, iar daca mama dovedeste ca are conditii pentru cresterea copilului, noi nu putem opri nici copilul, nici mama, ca am fi in situatia de a sechestra cuplul mama-copil", a declarat Liviu Radasanu, directorul DGASPC Botosani.

Reprezentantii Directiei recunosc, in acelasi timp, ca au cunostinta despre situatia copiilor sugari care sunt folositi de mamele lor la cersit pentru a impresiona cetatenii, dar spun ca nu exista un cadru legislativ pentru a putea actiona sau pentru ca mama sa fie decazuta din drepturile de parinte.

"Mamele intr-adevar se folosesc de acesti copii pentru a cersi, dar si noi avem un cadru legislativ in cadrul caruia putem actiona, nu putem nici obliga mama sa se desparta de copil, nici pe mama nu o putem opri, daca mama vrea sa plece din centru noi nu avem niciun mijloc legal de a opri copilul sau mama. Este un vid legislativ, din pacate nu putem interveni mai mult pentru protectia copiilor folositi la cersit, decat sa oferim consiliere, cazare.  Pentru a decadea un parinte din drepturile parintesti Codul Familiei si Codul Penal sunt foarte stricte in ceea ce priveste aceasta sanctiune si se aplica doar de instanta de judecata si procedura este de lunga durata", a conchis Radasanu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezența la vot la ora 10.00: Botoșaniul sub media națională!

astăzi, 10:06

Mai exact, au votat în primele trei ore de la deschiderea urnelor 19.286 de cetățeni. Dintre aceștia, 16.776 și-au exprimat dreptul de vot fiind înscriși pe listele permanente. ...

În atenția cetățenilor municipiului Botoșani - Lista secțiilor de votare care și-au schimbat locația!

astăzi, 09:40

Pe fondul lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate în cadrul unităților de învățământ din municipiul Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani informează cetățe...

Când pasiunea întâlnește disciplina: Povestea tânărului din Botoșani care își construiește visul prin muncă! (Foto)

astăzi, 09:10

Damian Dragotă, elev-sergent în clasa a XII-a la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, campion în sporturile militare liceale, este t&...