Dacă vremea în decembrie va fi mai "blândă", cu temperaturi obișnuite pentru această perioadă, în ianuarie mercurul din termometre va scădea semnificativ. În decembrie, temperatura medie lunara a aerului va avea, in general, valori apropiate de media multianuala.
Precipitatiile totale lunare vor fi local excedentare in regiunile centrale, estice si sud-estice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. În ianuarie, temperatura medie lunara va avea valori sub media climatologica, local, in nordul si centrul tarii si apropiate de normal in celelalte regiuni.
Precipitatiile totale lunare vor avea o tendinta spre excedent in regiunile centrale si local in cele vestice, iar in restul tarii vor putea fi apropiate de mediile multianualentrul tarii si apropiate de normal in celelalte regiuni.
Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu vorbeşte de episoade cu vreme severă şi viscole. "Fenomenle severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente si episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă în care vremea se se încadreze în normalul lunilor de iarnă. În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal sa fie si perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare sa apara perioade în care temperaturile sa fie sub 20 de grade. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie, vom cel putin doua viscole. Oricand ne asteptam să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade si primavara, iarna şi în toamnă", a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.