Dinu "Ford" Apărăştii, "marca înregistrată" a sportului dărăbănean

Dinu "Ford" Apărăştii, "marca înregistrată" a sportului dărăbănean
Un dărăbănean care locuieşte în prezent în Spania, Dinu "Ford" Apărăştii, a aşezat în anii ’80 Darabaniul pe harta handbalului românesc. Acum visul său este de a reveni acasă, unde doreşte să predea în continuare educaţie fizică la Grupul Şcolar Darabani.

Ford a devenit la începutul anilor ’80 "marca înregistrată" a sportului dărăbănean, în special a handbalului. Profesorul suplinitor Dinu Apărăştii a primit supranumele producătorului american de automobile după o probă de viteză disputată la liceul din Darabani, în prezenţa prof. Radu Pop. De asemenea, Harrison Ford a fost actorul care i-a marcat tinereţea. Născut în data de 28.02.1955, Dinu Apărăştii este de mic copil atras de handbal, chiar dacă nu prinde un loc în echipa şcolii generale, antrenată în acele vremuri de Dumitru Zvorişteanu. Debutează în învăţământ la Lişmăniţa, unde a lucrat ca învăţător trei luni de zile, devenind ulterior profesor suplinitor al şcolii din Corneşti.

A câştigat din prima clipă admiraţia directorului unităţii de învăţământ, prof. Gheorghina Ursuleanu. La Corneşti formează prima echipă de handbal care le avea în componenţă pe Maria Timofte, Vera Hrimiuc şi Hapliuc Dorina, echipă cu care va câştiga prima competiţie şcolară din zona oraşului Darabani. Curând este ofertat să predea şi la liceul oraşului, unde va lucra alături de prof. Valerica Amihălăchioae. După ce profesoara originară din Dorohoi pleacă în municipiul vecin, Apărăştii va continua să dezvolte handbalul şcolar dărăbănean.

"Am avut un har de la Dumnezeu" spune foarte modest antrenorul. Se axează în special pe handabalul feminin, deoarece competiţiile de fete erau mai puternice, de ex. Daciadele, iar Cupa UTC nici nu exista la băieţi. În paralel, a predat şi tenisul de masă, participând la trei finale naţionale la Medgidia cu eleva Antoneta Sîrghi, care fusese pregătită la şcoala generală de către renumitul prof. Epure din Viişoara. De asemenea, Apărăştii a fost antrenorul principal al echipei de fotbal Recolta Darabani, jucând în 1993 la Botoşani un meci de baraj pentru promovarea în divizia C, pierdut atunci cu 2-0 în faţa echipei Agrojim Dîngeni.

"Handbalul a fost o deschidere spre viaţă"

În 1998 se înscrie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi unde a fost coleg de promoţie cu Cristian Caldare şi Mihai Rusu. În acelaşi timp predă handbal la Darabani. "Pentru mine handbalul a însemnat totul. A fost ieşirea mea din anonimat ca profesor. Prin handbal am promovat liceul şi oraşul. Acest sport te învaţă ce înseamnă iubirea de sine şi dragostea pentru aproapele tău. Handbalul a fost o deschidere spre viaţă", ne-a mărturisit Dinu Apărăştii.

Prima competiţie de anvergură la care a participat a fost Cupa UTC din 1980 cu echipa de fete a Liceului Industrial de atunci, Ştiinţa Darabani. Ajunge la faza naţională de la Bucureşti, reuşind să se claseze în final pe locul IV, fiind "driblat" de regulament. În acelaşi timp antrenează şi echipa fabricii din localitate, Filatura Darabani, beneficiind de tot sprijinul conducerii unităţii, formată din ing. Pujină şi Crăciunescu. Primarul oraşului, Zbughin, şi fabrica de confecţii au reuşit să amenajeze în doar două săptămâni terenul dintre blocuri, astfel încât să fie omologat pentru meciurile de baraj pentru divizia B la handbal.


Citeste materialul complet pe darabaneni.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Omul de afaceri care a murit duminică la Ibănești era un om modest, care își trata cu respect angajații

astăzi, 15:05
581

Radu Tudose și-a găsit sfârșitul chiar în fabrica de lactate pe care o înființase în urmă cu câțiva ani în comuna Ibănești din Botoșani și care l-a clasat...

Micile artiste din Dorohoi, pe podium la Festivalul „Ursuleţul de aur” de la Baia Mare!

astăzi, 13:21
70

Elevii de la Cercul Muzică folk-muzică uşoară de la Clubul Copiilor Dorohoi au participat la a XL-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de muzică uşoară „Ursuleţul de aur&rdquo...

Care este starea celor 15 pacienți internați după explozia de la Dedeman Botoșani

astăzi, 12:58
349

Ministerul Sănătăţii prezintă situaţia pacienţilor internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon din Iaşi”, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti ...