Potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, din septembrie 2023, în România va exista un sigur tip de pensie anticipată. Este vorba despre pensia anticipată parțială. Cu alte cuvinte, autoritățile au decis să renunțe la pensia anticipată fără penalizări și sa o păstreze doar pe cea cu penalizări.
În prezent, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atât femeilor, cât și bărbaților să iasă mai devreme la pensie. Se poate opta fie pentru pensia anticipată, care nu presupunea penalizări, fie pentru pensia anticipată parțială, la care se aplica o diminuare a pensiei până când aceasta se transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și era recalculată din oficiu.
Legea nr. 127/2019, care se va aplica din luna septembrie 2023 va înlocui însă actuala lege a pensiilor, astfel încât viitoarea pensie anticipată o să se cuvină cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta va putea fi cerută doar de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.
Dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat acum, aceasta va trebui să aibă un stagiu de cotizare de 39 de ani și șase luni (31 de ani și șase luni + cei opt ani ceruți prin lege).
La fel ca până acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă.
Legea ar fi trebuit să intre în vigoare chiar din acest an, 2021, dar a fost amânată cu doi ani, până în septembrie 2023.