Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie
Stiri Botosani Tuesday, 28 January 2014 ActualitateAnotimpurile si elementele meteorologice aduc in viata noastra caldura, frig, vant, uscaciune sau umiditate. Din perspectiva medicinii traditionale chineze, aceste elemente exista si in corpul nostru in orice moment al anului si este important sa oferim corpului alimentatie care sa contrabalanseze aceste elemente ca sa asiguram echilibrul si deci sanatatea trupului de la un sezon la altul.
Ceea ce se intampla in interiorul corpului nostru in termeni de sanatate sau boala este determinat de ceea ce mancam, de tipul de corp pe care il avem, de genetica si de starea mentala sau emotionala pe care o avem, dar poate fi influentat dramatic de vreme sau de schimbarile de sezon. Din fericire, Mama Natura ne ajuta si asista oferindu-ne alimente care pot fi mancate pentru a atinge armonia atat de necesara trupului.
Medicina traditionala chineza considera ca a manca alimente potrivite si compatibile cu schimbarile de sezon scade riscul de imbolnavire din sezonul urmator, intrucat sprijina corpul sa se pregateasca pentru schimbarile climatice ce urmeaza trecerii de la un anotimp la altul.
Tot in aceste principii chinezesti se afla informatia ca iarna sau cand e frig afara, alimente predominant calde (yang) si hrana incalzita vor hrani corpul si spiritul si vor fi mai usor de digerat. Un exces de alimente reci si crude in conditii de iarna si frig creeaza dizarmonie in corp si digestie incetinita.
Corpurile noastre pot fi fierbinti, calde, reci sau foarte reci, ori un mix din toate acestea iar acest lucru este valabil si tipurilor de alimente consumate. De exemplu, o persoana care are o constitutie rece va avea nevoie de caldura din alimentatie si va manca alimente calde si fierbinti atat ca temperatura cat si ca tipologie.
Foarte multi chinezi poarta dupa ei pe timpul iernii un termos mic cu apa fierbinte si multi din batranii chinezi isi incep zilele reci de iarna cu o mica portie de coniac, intrucat se spune ca le trezeste "focul interior" si previne imbolnavirile de iarna (alcoolul incalzeste dar poate fi si tonifiant, dar nu este deloc potrivit pentru o persoana care este fierbinte ca natura, ca fel de a fi!).
Medicina chineza este, in esenta sa, despre balanta si echilibru. Regula este sa nu se manance o cantitate mare de mancare ci sa se manance sezonier ca mod cel mai sigur de a preveni dezechilibrul din corp.
In vremea rece, de exemplu, avem nevoie de alimente care ne dau caldura, sa ne sustina functiile rinichilor si sa conserve energia. Avem nevoie de alimente sa ne protejeze inima si spiritul. Multe femei care au carente de fier vor simti frigul mai puternic iarna. In aceste cazuri, se recomanda consumul alimentelor bogate in fier, cum sunt legumele si carnea de vita.
Iarna este momentul potrivit de a prepara si servi alimente gatite la abur si in proces lent de preparare, cum sunt supele sau mancarurile inabusite care au un efect de calmare si incalzire. Copiilor le place sa vina de la scoala in zilele de iarna si sa manance un bol de supa calda.
Ca sa ai o alimentatie echilibrata si sa iti asiguri sanatatea de la luna la luna, trebuie sa stii anumite informatii pretioase din medicina traditionala chineza legate de alimentatia sezoniera. Multi dintre noi suntem constienti de textura, gustul, aroma, consistenta si energia (chi, asa cum o numesc chinezii) a fiecarui produs proaspat, fie ca este din propria curte sau cumparat de la piata. Insa a manca fructe importate prin partea cealalta a globului in mijlocul iernii nu inseamna doar extravaganta financiara, dar cauzeaza dizarmonie in corp, spun chinezii!
Anotimpurile si elementele meteorologice aduc in viata noastra caldura, frig, vant, uscaciune sau umiditate. Din perspectiva medicinii traditionale chineze, aceste elemente exista si in corpul nostru in orice moment al anului si este important sa oferim corpului alimentatie care sa contrabalanseze aceste elemente ca sa asiguram echilibrul si deci sanatatea trupului de la un sezon la altul.
Ceea ce se intampla in interiorul corpului nostru in termeni de sanatate sau boala este determinat de ceea ce mancam, de tipul de corp pe care il avem, de genetica si de starea mentala sau emotionala pe care o avem, dar poate fi influentat dramatic de vreme sau de schimbarile de sezon. Din fericire, Mama Natura ne ajuta si asista oferindu-ne alimente care pot fi mancate pentru a atinge armonia atat de necesara trupului.
Medicina traditionala chineza considera ca a manca alimente potrivite si compatibile cu schimbarile de sezon scade riscul de imbolnavire din sezonul urmator, intrucat sprijina corpul sa se pregateasca pentru schimbarile climatice ce urmeaza trecerii de la un anotimp la altul.
Tot in aceste principii chinezesti se afla informatia ca iarna sau cand e frig afara, alimente predominant calde (yang) si hrana incalzita vor hrani corpul si spiritul si vor fi mai usor de digerat. Un exces de alimente reci si crude in conditii de iarna si frig creeaza dizarmonie in corp si digestie incetinita.
Corpurile noastre pot fi fierbinti, calde, reci sau foarte reci, ori un mix din toate acestea iar acest lucru este valabil si tipurilor de alimente consumate. De exemplu, o persoana care are o constitutie rece va avea nevoie de caldura din alimentatie si va manca alimente calde si fierbinti atat ca temperatura cat si ca tipologie.
Foarte multi chinezi poarta dupa ei pe timpul iernii un termos mic cu apa fierbinte si multi din batranii chinezi isi incep zilele reci de iarna cu o mica portie de coniac, intrucat se spune ca le trezeste "focul interior" si previne imbolnavirile de iarna (alcoolul incalzeste dar poate fi si tonifiant, dar nu este deloc potrivit pentru o persoana care este fierbinte ca natura, ca fel de a fi!).
Medicina chineza este, in esenta sa, despre balanta si echilibru. Regula este sa nu se manance o cantitate mare de mancare ci sa se manance sezonier ca mod cel mai sigur de a preveni dezechilibrul din corp.
In vremea rece, de exemplu, avem nevoie de alimente care ne dau caldura, sa ne sustina functiile rinichilor si sa conserve energia. Avem nevoie de alimente sa ne protejeze inima si spiritul. Multe femei care au carente de fier vor simti frigul mai puternic iarna. In aceste cazuri, se recomanda consumul alimentelor bogate in fier, cum sunt legumele si carnea de vita.
Iarna este momentul potrivit de a prepara si servi alimente gatite la abur si in proces lent de preparare, cum sunt supele sau mancarurile inabusite care au un efect de calmare si incalzire. Copiilor le place sa vina de la scoala in zilele de iarna si sa manance un bol de supa calda.
sfatulparintilor.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Polițiștii botoșăneni alături de copii în „Școala Siguranței Tedi”!
Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii util...
(A) Anunț - COMUNA MIHAI EMINESCU
COMUNA MIHAI EMINESCU titular al proiectului „EXTINDERE REȚELE DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN COMUNA MIHAI EMINESCU, JUDEȚUL BOTOȘANI”, anunţă publicul interesat asupra luării deci...
Infracțiuni la regimul rutier descoperite de polițiștii botoșăneni în urma controalelor!
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani. Întruc...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.62 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici